Annons:
Etiketterartiklar09-fotografera-hästsport
Läst 14812 ggr
Anna
1/5/10, 3:46 PM

Hästsport: Fotografera hoppning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att fotografera på just hopptävlingar brukar vara både eftertraktat och uppskattat bland fotografer. Men vad behöver man tänka på?

Vart ska du stå?

Innan du väljer plats att stå på - försök att lära dig banan. Banskisser brukar sitta uppe på samma ställe som eventuella startlistor. Om inte, följ det första ekipaget med blicken och titta i vilken ordning denne hoppar hindrena.

Försök att stå så att ljuset faller in på ett bra sätt. Inne i ridhus kan det kanske vara svårt, men utomhus är det en viktig del av fotograferingen.

Motljus kan bli snyggt men är också bland det svåraste att fotografera i då kameran lätt blir "bländad" och har svårt att hitta fokus, speciellt när man fotograferat något så rörelserikt som hästhoppning.

Direkt solljus ger ofta väldigt skarpa skuggor, vilket oftast inte är så eftertraktat.

Foto: Magdalena Grönneberg__Inställningar: 1/640, F4.5 och ISO 400

Tyvärr kan man ju inte välja vilket väder det ska vara när man är ute och fotograferar, därför gäller det helt enkelt att göra det bästa av saken. Även om svag molnighet ofta betraktas som den bästa väderleken att fota i är det inte alltid man fotograferar just sådana dagar. Det bästa är helt enkelt att prova sig fram, stå på olika sidor av tävlingsbanan, titta i kameran och se vad som känns bäst.

Välj vinkel

Alla hästar har olika hopptekniker, på samma sätt som alla ryttare rider på olika sätt. Därför är det mycket svårt att säga vilken vinkel som fungerar bäst då vissa ekipage ser bäst ut rakt från sidan, vissa snett framifrån etc. Det sistnämnda, snett framifrån, är väl dock den vinkel som fungerar på de flesta hästar oavsett teknik.

Rakt framifrån blir inte ofta speciellt bra, då hästens bakben har en tendens att bli oproportionerliga i jämförelse med resten av kroppen. Fotograferar man rakt framifrån är det även lätt hänt att ryttaren "gömmer sig" bakom hästen, vilket man ofta inte eftersträvar.

Du kan även fota rakt från sidan. Då är det viktigt att tänk på när i språnget du fotar - bakbenen ska ha hunnit lämna marken och frambenen vara i en snygg vinkel. Även här spelar hästens hoppteknik in, vissa är snyggare och framhävs bättre lite tidigare i språnget, vissa lite senare. Det gäller att ha ett gott öga för hästen när den hoppar, inte bara tänka på att trycka av kameran. Det är ditt jobb som fotograf att framhäva hästen på ett bra sätt och därför också viktigt att du tar dig tid att titta på hästen, inspektera hur den hoppar och liknande.

Foto: Anna Attlid

Inställningar: 1/1600, F3.2, ISO 200

När man ska fotografera flera hinder är det ju omöjligt att få samma vinkel på alla eftersom man inte hinner springa och förflytta sig mellan hoppen. Därför kan man välja mellan att stå på ett ställe där man får kanske 1-2 hinder i perfekt vinkel, där man får 3-4 hinder i relativt bra vinkel eller där man får 6-7 hinder i ganska tråkig vinkel. Kvalitet före kvantitet enligt mig, att stå på ett ställe där man får få hinder men i bra vinkel och kanske bättre bakgrund är värt mer än att få många hinder i dålig vinkel.

Hinderhöjd

Beroende på tävlingens status (lokal, nationell osv) varierar hinderhöjden. Det är i regel svårare att fotografera låga hinder då hästen befinner sig i luften kortare tid och dessutom ofta inte får samma teknik som när den hoppar högre hinder. Hästens teknik påverkar bilden avsevärt och därför är det alltså oftast lättare att fota högre klasser.

Om du befinner dig på t.ex en klubbtävling och ska ta bilder på ekipage som hoppar 50-60cm höga hinder, ta med bara den allra översta bommen i bild och utelämna hinderstöden. Du kan även beskära på liknande sätt i datorn efteråt. Detta ger en känsla av att hindret är högre och det är svårare att avgöra hur högt hindret egentligen är.

Fotograferar du höga höjder på t.ex elitnivå har du längre tid på dig att trycka av över hindrena. Har du en kamera som klarar många bps (bilder per sekund), använd seriebildstagning om du är osäker och håll in avtryckaren under hela språngkurvan. På så sätt får du flera olika "delar av språnget" att välja mellan och du lär dig även vad som fungerar bäst.

Inställningar

Vilka inställningar passar hästhoppning bäst då? Den frågan är otroligt vanlig och tyvärr finns det inget svar. Vilka inställningar man ska ha varierar kraftigt och bestämts av ljuset, hästens färg, vilken effekt man vill uppnå och mycket mer.

Är man osäker på de manuella inställningarna kan det vara en bra idé att fotografera med kamerans automatiska sportläge. Då kan man se vilka inställningar kameran själv väljer och sedan utgå efter dessa.

Det vanligaste när man fotar hoppning är att man vill frysa rörelsen och få skarpa, fina bilder. För att uppnå detta behövs en kort slutartid och en stadig hand.

Har man ett ljusstarkt objektiv med största bländare F2.8 eller större fotograferar man oftast med just den största bländaren för att få så kort skärpedjup som möjligt. Detta gör ofta att man, speciellt på högre brännvidd, missar fokus eller inte får fokus på hela ekipaget. Det kan därför vara en bra idé att använda åtminstone F3.2 för att garantera bättre fokus, i alla fall när man fotar utomhus.

----------------------------

När du känner dig säker på att fotografera hoppning är det dags att börja utforska egna vinklar och sätt att fota på. Det finns inga regler, bara riktlinjer!

Foto: Ellinor Bergman

Inställningar: 1/1250, F2.8, ISO 100

Lycka till!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

  • Redigerat 5/14/22, 5:45 PM av Niklas
Annons:
Anna
1/5/10, 3:48 PM
#1

Detta är alltså en uppdaterad och mycket mer matnyttig artikel om att fotografera hästhoppning. Den gamla är borttagen. Hoppas denna uppskattas!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Metinia
1/5/10, 4:02 PM
#2

Bra artikel!

Jojaton
1/5/10, 4:32 PM
#3

Jättebra artikel!

Johanna - Instagram

Mellliie
1/5/10, 5:38 PM
#4

Jättebra! Nu längtar jag bara ännu mer till våren/sommaren! Glad

Juicy
1/5/10, 5:54 PM
#5

Jättebra artikel Glad Har bara en fundering. Hur brukar ni fokusera? Följer ni med hästen fram till och över hindret eller håller ni kameran tills hästen hoppar?

ronjanyman.se
Instagram: Ronnybonny

Mellliie
1/5/10, 5:55 PM
#6

#5 Jag följer hästen tills den hoppar. Glad

Annons:
Anna
1/5/10, 5:56 PM
#7

#5 Jag följer alltid hästen från en bit innan hindret för att garantera skärpa. Använder AF-C som är känslig för rörelse och alltså fokuserar om ända tills man trycker av.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

JenniferH
1/15/10, 6:44 PM
#8

Jättebra! Åh nu är jag sugen på att fota :D Vill ha sommar!

LlinneasFoto
1/29/10, 7:58 PM
#9

Väldigt bra artikel :)

diesel92
3/19/10, 7:27 PM
#10

Jätte bra artikel! Gav mycket bra information! :D

Dock är det verkligen inte alltid att låta kameran bestämma, fick världens sämsta bilder den gång jag lät kameran bestämma. ^^

Lindaaxelsson
4/2/10, 10:16 PM
#11

Väldigt bra artikel :)

poppysmarsvin
4/19/10, 2:11 PM
#12

Ett annat sätt att nästan garanterat få bra skärpa är att i förväg ställa in skärpan manuellt på översta bommens mitt, ha kameran i stativ och trycka av när hästen är mitt över. Man behöver dock se lite upp med skärpedjupet om man gör så. Jag har även gjort så några gånger att jag ställer in zoomen till en tänkt bild, och tittar sedan inte i kamerasiktet utan följer ekipaget med blicken "utan kamera", och knäpper av i "rätt läge", eller använder mig av "kulsprutefoto". Man måste pröva sig fram vad som fungerar med just sin kamera.

Upp till toppen
Annons: