Annons:
Etiketterartiklar03-bildhantering
Läst 9351 ggr
Lagerquist
1/9/10, 6:57 PM

Bildförsäljning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När man ska börja sälja bilder finns det flertalet saker som bör tas i åtanke. Vad ska jag sälja? Digitala eller papperskopior? Hur tar jag betalt, vad gör jag om en kund blir missnöjd och framförallt, hur mycket ska jag ta betalt?

bildfor

Utskrifter & Digitala bilder

Storlekar

På utskrifter är det rätt enkelt att bedöma vilka storlekar man vill ha, det finns x-antal “standardmått” som man kan gå efter. Om du inte har möjlighet att skriva ut hemma utan använder dig av fotolabb kan du helt enkelt kolla upp vilka storlekar det labbet använder sig utav och gå efter dem.

Exempel på vanliga storlekar:

10x15 – ”vykortsstorlek” fjärdedels A4

20x30 – A4, standardstorlek

30x45 – Posterliknande kräver god kvalité på den digitala filen.

Det går även att ha flera olika storlekar på digitala bilder och storleken går att ändra i diverse bildredigeringsprogram, hur du gör det kan du läsa här. Tre storlekar som är bra att ha är:

Webbild – ca 600x400px brukar vad lagom, med eller utan logga bestämmer du själv, det är dock att rekommendera att ha logga på eftersom huvudsyftet med den här storleken är att kunderna ska kunna använda dem i annonser, på bloggar/hemsidor och dylikt.

Högupplöst – ca 1000-1500px i bredd. Den ”klassiska” storleken där kunden själv kan skriva ut, alt. förminska etc.

Originalfil – Bör inte säljas till samma pris som högupplöst eftersom det går att göra i princip vad som helst med den filen. Originalfilen till en bild är värd mycket!

Leverans

Leverans av bilderna kostar också, skrivs bilderna ut hemma blir portoavgiften självklart billigare. Porto från ett labb ligger mellan 30 och 40kr för en A4 utskrift med post krävs 2 frimärken (upp till 100g). Därför kan det vara bra att ta ut en avgift på ex. 29kr för porto.

CD skivor bör fraktas i vadderade kuvert för att undvika att de går sönder, även med ex. ett plastfodral eller pappersfodral runt. Vanliga papperskopior kan fraktas i pappkuvert och även med plastficka runt för att förhindra böj- och vattenskador. Kuverten går att inhandla på ex. Åhléns.

Skriva ut på fotolabb eller hemma?

Det finns självklart flera för och nackdelar med att skriva ut på fotolabb och att skriva ut hemma. De som arbetar på fotolabben kan sin sak och skickar du därför dina bilder till dem så är du garanterad bra kvalité (beror självklart på vilket labb du väljer). Skriver du ut hemma har du å andra sidan större kontroll över hur utskriften blir och bilden kommer iväg snabbare till kunden. Däremot måste du själv stå för bläck, papper och dyl. utöver kostnaden för skrivaren vilket kan bli en summa. Det kan också bli dyrare med egen skrivare om det är flera bilder som ska framkallas.

Exempel på internetbaserade fotolabb är fujidirekt.se och crimson.se.

Prissättning

När man kommer som ny på marknaden kan det vara svårt att veta vad man ska sätta för pris på sina bilder. Vanligt är att man nedvärderar sina bilder och har nästintill obefintliga priser på sina bilder. Detta är dock inte gynnsamt för någon part såväl som mer etablerade hästfotografer. Ett tips kan vara att kika runt hos andra fotografer som man anser sig vara ”likvärdig” med kvalitetsmässigt och sätta priser som ligger i samma prisklass. Kom sedan ihåg att höja priserna lite allt eftersom du blir bättre och utvecklas!

En prisidé:

10x15 – 100kr
20x30 – 150kr
30x45 – 230kr
Webbild – 50kr
Högupplöst – 100kr
Originalfil – 700kr
Porto - 29kr

Betalning

Bankgiro

Detta är det enklaste sättet att ta betalt på, kunderna får sätta in pengarna på ditt eller en förälders konto. Bankgiro är också det vanligaste sättet att ta betalt på bland hästfotografer.

Faktura

Fakturor är ett lite omständigt sätt att ta betalt på och rekommenderas bara om man säljer till företag eller ska ta betalt av någon som använt en bild olovligt. Skickar man en faktura så får köparen ca 30 dagar på sig att betala och här råder alltså efterskottsbetalning.

Kontant

Ses ni på plats på en tävling kan man självklart ta kontant betalning, är det däremot en internetbeställning är det dock inte att rekommendera. Det är väldigt lätt att ett brev med pengar kommer bort på vägen/blir stulen etc.

Kvitto/Avtal

Viktigt är också att alltid skriva kvitto vid en avslutad affär så att kunden får en bekräftelse på att denne betalat samt att du själv kan redovisa dina intäkter. Något som också är bra att ha är ett avtal, det kan vara så simpelt som att kunden genom betalning av bilderna godkänner ett antal punkter, detta kan bifogas i ett mejl på följande sätt;

”Genom betalning godkänner Ni att bilden enbart är till för privat bruk och inte får spridas vidare på något sätt. m.m.”

Med all betalning så rekommenderas det att ta förskottsbetalning!

Missnöjd kund

Returrätt

När man säljer tjänster är det ofta oundvikligt att det någon gång uppstår missnöje hos kunden. Att tänka på är den klassiska strofen ”Kunden har alltid rätt” som i många fall stämmer. Det kan dock vara bra att ha som regel att det inte råder någon returrätt eller bytesrätt, däremot kan det vara värt att försöka lösa problemet så gott det går. Är kunden inte nöjd med ex. en utskrift – skicka en ny utskrift eller digitalfil! Ditt rykte går ofta genom mun mot mun metoden och därför är det bra att försöka hantera konflikter på ett så givmilt sätt som möjligt, det vinner man på i längden!


  • Redigerat 5/13/22, 3:32 PM av Niklas
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Lagerquist
1/9/10, 7:12 PM
#4

Ytterliggare en uppdaterad artikel! Säg gärna till om det är något ni tycker saknas Flört


Anna
1/9/10, 7:14 PM
#5

Jättebra!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Amantha
1/9/10, 7:23 PM
#6

Mycket läsvärt!

Annons:
Idrus
1/9/10, 7:43 PM
#7

Super bra! :)

Besök gärna min blogg.

Haida
1/9/10, 8:07 PM
#8

Jättebra och välskriven artikel! :D

Jag har förresten en idé till en artikel? Skulle vara kul om någon ville ta ansvaret för att skriva en artikel om hur man ska gå tillväga om man vill skriva ut bilder hemma. Vilket papper ska man använda, vilka är inställningarna på skrivaren och hur kan man använda sig av redegeringsprogram för att få ut det bästa av bilden? Skulle gärna gjort det om jag hade en aning, skriver alltid ut bilder på internetsidor…

Kattapult
1/9/10, 8:20 PM
#9

Kanon! Bra att ta upp priser och så vidare, kan vara svårt att veta vad man ska ta.

Metinia
1/9/10, 9:25 PM
#10

Superb artikel!

selfrejection
1/10/10, 7:34 PM
#11

Jättebra artikel :)

Jag skulle vilja veta mer om hur man kan göra med kvitton och avtal. Vad man ska skriva och sådant.

Jojaton
1/12/10, 8:25 PM
#12

Jättebra artikel! Hade inte Anna(?) något exempel på hur ett avtal kunde se ut innan? Den/en liknande hade man kanske kunnat bifoga? Glad

Johanna - Instagram

ElinP
1/12/10, 10:33 PM
#13

Jättebra Skrivet!!

Annons:
bowes
1/12/10, 11:37 PM
#14

Bra skrivet. Men en 10x15 är väl en fjärdedels A4 (inte en halv) :-)

Lagerquist
1/13/10, 10:45 AM
#15

#14 Ändrat Flört


[Wildglow]
1/14/10, 8:59 PM
#16

Jättebra artikel :)

ElinP
2/12/10, 9:51 PM
#17

Brukar ni skicka en Faktura? Per mejl då elr?

[Tovab]
2/13/10, 11:02 AM
#18

bra artikel :)

Men är inte 700:- för en bild dyrt? Tämkte att det kanske inte är så många som köper om det kostar så mycket för en bild ;)

Lagerquist
2/13/10, 12:01 PM
#19

#18 Inte för en originalfil nej, och det är inte allt för ofta som privatpersoner köper originalfilen utan de köper mer den högupplösta som räcker till framkallning etc. En originalfil kan man göra precis vad man vill med, så det är lite skillnad. Glad


[Tovab]
2/13/10, 3:16 PM
#20

#19 aha, okej :) är inte så insatt i fotografering :P

Annons:
Cikoria
4/24/10, 10:59 AM
#21

Kanske kan vara en bra idé att ta upp när man behöver F-skattsedel och inte?

jennyliljedahl
4/24/10, 1:14 PM
#22

När man ska minska bilderna, hur gör ni då?

Alltså så att ni ser direkt hur många pixlar den blir?

www.JennyLiljedahl.webs.com / www.Jennypetronella.blogg.se - Besök! :)

Metinia
4/24/10, 1:32 PM
#23

#22: Jag använder mig av Photoshop där man direkt anger hur många pixlar man vill ha bilden i när man ska förminska den.

jennyliljedahl
4/24/10, 1:34 PM
#24

Hur ser man det? :)

Kan du inte visa hur det ser ut? :)

www.JennyLiljedahl.webs.com / www.Jennypetronella.blogg.se - Besök! :)

Metinia
4/24/10, 2:07 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

#24: Okej. Jag använder mig av Photoshop CS2 på engelska (har du något annat Photoshop kan utseendet skilja sig en aningen men detta är en så pass grundläggande funktion så jag tror den ser typ likadan ut överallt) och så här gör jag:

  1. Öppnar en bild i Photoshop
  2. Klickar på Image (Bild) i menyn.
  3. Väljer Image Size

(Se stegen på bifogade bilden)

Metinia
4/24/10, 2:12 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Sen fortsätter jag så här:

  1. Efter att ha klickat på Image Size (bildstorlek) kommer en ruta upp.
  2. Klicka i Constrain Proportions (Konstanta proportioner) om det inte är iklickat redan (långt ner i rutan.
  3. Sedan väljer du antingen hur bred eller hur hög din bild ska vara och fyller i det vid antingen Width (Bredd) eller Height (Höjd). Fyll bara i på ena, för när du har klickat i Constrain Proportions så anpassar sig den andra sidan direkt för att få rätt format på bilden.
  4. Klicka på OK när du har bestämt dig och fyllt i.

(Se stegen på bifogade bilden)

Metinia
4/24/10, 2:17 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Och till sist då:

  1. Jag valde i steg 3 i #26 en bredd på 500 px och klickade sedan på Ok.
  2. Då förminskades bilden så här (se bifogat bild)
  3. Bilden visas inte i sin fulla storlek i Photoshop nu efter förminskning för innan förminskningen fick inte hela bilden plats i full storlek. Den visas just nu i 33.33% storlek (se det blåmarkerade området längst ner i bildrutan hos bilden i Photoshop).
  4. Förstora upp bilden med förstoringsverktyget för att se dess egentliga storlek.

Hoppas du hängde med nu, försökte vara så pedagogisk som möjligt, Skrattande

Annons:
jennyliljedahl
4/24/10, 2:39 PM
#28

Tack så mycket! :)

www.JennyLiljedahl.webs.com / www.Jennypetronella.blogg.se - Besök! :)

Lagerquist
4/24/10, 8:53 PM
#29

#22, #23 Finns en artikel om att förminska bilder här,även för andra program!


[Ebfotograf]
7/5/10, 8:54 PM
#30

Jag ska sälja mina första bilder idag! :D Har ni något exempel på hur ett bekräftelse mejl kan se ut? Ska det stå likadant som på hemsidan om levernas och betalning?

Juicy
7/5/10, 9:14 PM
#31

#30 Exempelvis "Tack för din beställning. Så snart som din betalning är mottagen kommer bilden/bilderna att behandlas för att sedan levereras till den adress du angivit.

Betalning sker genom.. bla blabla.

Vänliga hälsningar
Namn, www.dinhemsida.se"

ronjanyman.se
Instagram: Ronnybonny

Upp till toppen
Annons: