Annons:
Etiketterartiklar03-bildhantering
Läst 5735 ggr
Marija
3/14/09, 4:52 PM

Olika filformat

I den här artikeln tittar vi lite närmre på de vanligaste filformaten och dess för/nackdelar.

JPEG (.JPG)

JPEG är det allra vanligaste filformatet. På rätt sorts bilder används JPEG med fördel, då ger formatet bra kompremeringsgrad med samma goda kvalité. Däremot bör man inte använda JPEG på ritningar, datorskapade bilder med raka linjer och skarpa kontraster. Då blir kompressionsgraden lägre om bildkvalitéten inte ska försämras avsevärt. Förkortningen uttalas oftast "ji-pegg".

Bitmappsfil (.BMP)

BMP är utvecklat av Windows och är ett format för rastergrafik (rastergrafik-bilder är uppbyggda av rader med bildpunkter, pixlar). Det är för det mesta bara operativsystemen DOS och Windows som använder sig av BMP.

Råformat

RAW är också ett vanligt filformat, det är ett filformat som består av minimalt förändrad digital rådata från en exponering med en digital stillbildskamera. Vissa digitalkameror kan spara bilder i råformat, oftast så använder kameror förlustkomprimerande format så som JPEG eftersom detta då gör bilderna 5-10 gånger mindre. Dock förlorar man lite kvalité, som man under normala förhållanden inte ser med blotta ögat. Om man däremot sparat bilden i RAW är den inte komprimerad vilket är en stor fördel i professionell fotografi, där man försöker undvika kvalitéts förlust helt. Råformaten kräver ofta speciella program för att visa och redigera bilderna. Exempel på sådana program är Gimp och Adobe Photoshop. Canons filändelse på rådata sparade i ett format är .cr2 och Nikons är .nef.

GIF (.GIF)

GIF-formatet är mycket populärt på webben vilket kanske mest beror på att det ger möjligheten att göra enklare animationer. GIF ger god kompression på bilder med stora enfärgade ytor, däremot ger det obetydlig kompression på fotografiska bilder. GIF-bilder kan endast innehålla 256 färger, därför kan ibland inte allt grafiskt material publiceras och då får kvalitéten lida.

PNG (.PNG)

PNG är vanligt för icke-fotografiska bilder t ex ikoner, ritningar, grafik m.m. PNG utvecklades främst för att ersätta den åldrade GIF, därför är dessa två format mycket lika varandra. PNG saknar dock de allvarliga begränsningarna som GIF har.

Photoshop (.PSD)

Så länge du bara arbetar i Adobe Photoshop så är detta helt klart det bästa formatet. All information så som markeringar och lager följer med. Om du däremot vill publicera en bild på internet måste du spara den i något annat format - du kan alltså inte publicera .PSD-filer på internet utan att konvertera dom till ett annat format.

Källor: Wikipedia.se, Moderskeppet.se

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

  • Redigerat 5/13/22, 3:27 PM av Niklas
Annons:
Anna
3/14/09, 5:18 PM
#1

Jättebra Marija!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

FotoAbstinens
3/14/09, 5:29 PM
#2

Jättebra skrivet!

ElinH
3/14/09, 7:10 PM
#3

Bra artikel :)


/ ElinH
Medarbetare på Dressyr.ifokus

joooossan
3/14/09, 8:05 PM
#4

Superbra! :)

Josefinejumpforjoy.blogg.se

Marija
3/15/09, 6:25 PM
#5

Tack Glad

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Magster
3/15/09, 7:49 PM
#6

Jättebra!
Men .TIFF kanske bör tas upp också? Liknar .JPEG, du kan ju googla för att få veta mer ;)

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Annons:
Adrina
3/20/09, 5:26 PM
#7

Himla bra!

Upp till toppen
Annons: