Annons:
Etiketterartiklar06-köpråd
Läst 2957 ggr
Anna
9/2/07, 8:02 PM

[Del 2] Att köpa kamera

Det är inte så lätt att köpa kamera – vilken ska man välja? Det finns ju en hel djungel där ute! I den här artikeln följer en liten guide om hur man ska kunna välja kamera.

Kompakt eller system?

Först och främst måste du ta reda på vilka kameror du ska börja titta på, då är det smart att bestämma sig för kompakt eller system. Vilken som är bäst att välja beror helt på vad du vill få ut av din fotografering, hur mycket pengar du kan lägga ut, vad du ska använda bilderna till osv.

Om du bara vill ha en enkel kamera att ta bilder då och då med och inte lägga ut för mycket pengar bör du välja bland kompaktkamerorna. Har du däremot haft kompaktkamera tidigare och vill vidareutveckla din fotogragering kan det vara värt att lägga pengarna på en systemkamera. Det finns även ett mellanting om man varken vill ha en ”liten” kompaktkamera eller känner sig riktigt redo för en systemkamera – långzoomare. Någonting att kika närmare på kanske?
En fördel med kompaktkamerorna är att de oftast är mycket mindre än en systemkamera och därmed är lättare att ta med sig på till exempel resor. Viktigt är också att inte stirra sig blind på antalet megapixlar, de bestämmer bara storleken på bilderna. Men vet du att du kommer behöva förstora upp bilderna mycket, är det även viktigt med rätt antal megapixlar.

Har du bestämt dig för en kompaktkamera?

Det är mycket man behöver tänka på innan man bestämmer sig helt och hållet för vilken modell man ska köpa.

Den optiska zoomen är viktig. Försök att undvika kameror med digital zoom, det är mest skräp som bara tar kvalitet från bilderna. Optisk zoom förstorar objektet och det är precis det man är ute efter. Många kameror har både optisk och digital zoom, oftast på så sätt att när man zoomat ”slut” på den optiska zoomen kommer man in på den digitala. Detta är ingenting negativt, då kan man ju bara helt enkelt bara hålla sig på den optiska.

Vill du kunna zooma extra långt kan en kompakt långzoomare vara en bra idé. En sådan är som ett mellanting mellan en kompaktkamera och en system.

En kamera med bildstabilisator är en fördel, den förhindrar att bilderna blir oskarpa. Det är absolut värt att lägga ut lite extra pengar på att köpa en kamera med bildstabilisator än att köpa en utan, även om det är billigare.

Det bästa är att du går till din fotobutik och berättar exakt vad du är ute efter, vad du vill kunna uppnå med din kamera. De kan ge dig proffesionell hjälp.

Har du bestämt dig för en systemkamera?

Det första man ska tänka på när man ska köpa systemkamera är, vad kan man betala för den? Det finns systemkameror från 5000kr och upp till flera hundra tusen.

Ska man köpa sin första systemkamera kan det vara bra att titta på de lite billigare, t.ex Canon EOS 350D, Canon EOS 400D, Nikon D40, Nikon D40x, Nikon D80 m.fl. Det finns även bra Samsung, Pentax och övriga systemkameramärken som är bra.

Vill man ha en ännu bättre kamera än så får man gå upp i prisklasserna. Det gäller att leta sig fram och även höra med närmsta fotobutik, precis som när du letar kompaktkamera.

Av: Attlid och Lininaa


  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Attlid'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Attlid', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-09-02

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

  • Redigerat 5/13/22, 3:10 PM av Niklas
Annons:
Kristiansson
9/2/07, 8:47 PM
#1

Kostar inte Nikon D80 mer än D50??   Eftersom du inte nämne 50 men 80 som billig???

AnnaJohansson
9/2/07, 8:52 PM
#2

Men Nikon D50 har utgått. Tror det var därför hon inte skrev med D50 (?)

Anna
9/2/07, 8:59 PM
#3

Det stämmer, det som Anna skriver. Jag tog inte med de kameror som utgått.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Marija
9/2/07, 9:37 PM
#4

Bra artikel (Y)

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Kristiansson
9/2/07, 10:24 PM
#5

jaha ok =)

Toltaren
9/2/07, 10:34 PM
#6

Hejhej! x] Bra artikel! Ville bara säga att jag tycker att Nikon D40 är en väldigt bra nybörjar kamera! Jag har själv en sån, och man kan fota bra bilder "automatiskt" men även pilla lite med egna inställningar, lätt att förstå m.m. XD Bara de

Annons:
[VictoriaR]
3/8/08, 8:25 PM
#7

Vadå "utgått"?

Anna
3/8/08, 8:30 PM
#8

#7 Säljs/tillverkas inte längre.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Ellsa
3/8/08, 8:56 PM
#9

Bra artikel :)

ElinH
3/8/08, 11:35 PM
#10

Bra artikel Anna och Lina!


/ ElinH
Medarbetare på Dressyr.ifokus

senna
3/9/08, 12:48 AM
#11

#8 - säljs gör den. men tillverkas inte. ;)

[VictoriaR]
3/9/08, 1:20 PM
#12

aha..vad konstigt..:s

Kattapult
3/9/08, 7:52 PM
#13

Bra jobbat :)

Annons:
Upp till toppen
Annons: