Annons:
Etikett01-tips-och-teknik
Läst 2926 ggr
Anna
8/15/07, 8:35 PM

5 steg till att ta bättre bilder

Alla vill vi ta bättre bilder och det finns enkla sätt att göra det på. Här finner du några steg i rätt riktning, förföljer du dessa kommer du garanterat snabbt att utvecklas som fotograf

1 - Läs kamerans manual

Att läsa kamerans manual må vara tråkigt, men det är också till en stor fördel: Om du inte känner till dina hjälpmedel, kan du inte fullborda dess potential. Många nybörjare tror att deras kamera inte är tillräcklig bra, men så är inte fallet. Det tar tid att lära känna sin kamera och därför bör man ta sig hjälp av manualen. Några vanliga "fel" kan vara:

Autofokusen är inte noggrann: Det är få felaktiga kameror som faktiskt har fokus problem, 90% av all felaktighet visar sig egentligen vara hos fotografen, och inte kameran.

Lösning: Läs sidorna om AF, och tänk på att fokusera i mitten av den valda AF-punkten.

Bilden har färgstick: Färgstick är en vanlig orsak av felaktig vitbalans.

Lösning: Läs sidorna om WB och lär dig använda manuell WB, eller fotografera i RAW format och justera därefter vitbalansen vid framkallning.

Bilden är överexponerad: Det innebär att för mycket ljus träffat kamerans sensor, vilket kan bero på att man har haft för lång exponeringstid, för stor bländare eller för högt ISO.

Bilden är underexponerad: Det innebär att för lite ljus träffat kamerans sensor.

Lösning: Lär dig grunden av exponering och lär dig om Histogram. Histogrammet är ett väldigt användbart verktyg, när du väl förstår och kan avläsa det kommer du att få rätt exponerade bilder.

2 - Använd ett stabilt stativ

Stativ är ett huvudsaklig redskap för skarpare bilder. Om du fotograferar handhållande, behöver du ofta använda breda bländare eller högt ISO för att få en tillräcklig snabb slutare för att frysa handskakningar. Med stativ är ditt enda beskymmer objektets rörelse; förutom det har du friheten att välja bländare och slutare; du kan också använda ett lågt ISO-tal.

3 - Undvik kvalitets låga objektiv

Ett 70-300mm objektiv kan kosta runt 2.000 kr, det är mer mångsidigt än ett 300mm f2.8 objektiv, som dessutom kostar tio gånger mer (20.000). Trots det så är en professionell villig att betala så mycket mer för ett 300 f2.8, varför? Båda objektiven når ut till samma brännvidd 300mm, du får alltså exakt samma förstoring, men bilderna tagna med 300 f2.8 är mer skarpa och rikare på detaljer, medan de som är tagna med 70-300 är mycket mer mjuka.

Det här är ett extremt exempel; du behöver inte spendera en överdriven summa, det finns även bra objektiv till bra priser.

Mitt förslag: Istället för att lägga ner pengar på flera billiga och kvalitets låga objektiv, kan du köpa ETT BRA objektiv; du kommer garanterat få bättre resultat.

4 - Komposition, ljus och bakgrund

Komposition: Läs artikeln Att komponera en bild.

Ljus: Ljuset ändras under dagen. Vid tidig morgon och sen kväll är ljuset som bäst för bilder; ett behagligt och varmt ljus.

Bakgrund: Bakgrunden är oerhört viktig i bilden: Den bör vara så ren som möjligt, annars distraherar den betraktaren från objektet. Enklaste vägen till en behaglig bakgrund är att använda en lång brännvidd och en relativt öppen bländare.

5 - Låt dig inspireras av andra

Bäst utvecklas du genom att betrakta och analysera andras fotografier, låta dig inspireras, men även få respons på dina egna bilder, vilket du kan få gott om här på Hästfoto iFokus.

Tusen tack till Karolina inne på Djurfoto för att vi fick låna artikeln. Länk till originalartikeln går att hitta under relaterade länkar.

Relaterade länkar

Av: K.Nowak

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('K.Nowak') "javascript:void top.ShowProfile('K.Nowak')")
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('K.Nowak', 'Contact.aspx') "javascript:void top.ShowProfile('K.Nowak', 'Contact.aspx')")

Datum för publicering

  • 2007-08-15

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Annons:
Pedro
8/15/07, 8:38 PM
#1

Bra artikel :D Jag lärde mig massor som vanligt

/ Annie, medarbetare på Teckning.
http://thelillan.blogg.se

Akerberg
8/15/07, 8:39 PM
#2

Jättebra artikel!

Akerberg
8/15/07, 8:43 PM
#3

Heter det verkligen "kavlitets låga objektiv"? Det känns som särskrivning =S

Lizzan
8/15/07, 8:49 PM
#4

Jättebra artikel!:) lär mig massor varje gång jag är inne här

Marija
8/15/07, 9:54 PM
#5

Bra jobbat (Y)

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Lininaa
8/15/07, 10:51 PM
#6

Bra skrivet Karolina!

Annons:
divansson
8/16/07, 12:03 PM
#7

Bra skrivet Karolina :)

Ellsa
3/13/08, 8:10 PM
#8

Riktigt bra!

Jooline
3/13/08, 8:19 PM
#9

Jättebra artikel :D

Upp till toppen
Annons: