Annons:
Etiketterartiklar01-tips-och-teknik
Läst 7978 ggr
Anna
8/6/07, 12:47 AM

Att komponera en bild

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns vissa standarder vad gäller att komponera sina bilder. Sedan är det ju aldrig fel att experimentera och hitta egna vinklar osv, men här kommer iallafall några tips som kan vara värda att tänka på, vad gäller komponeringen av olika bilder.

På alla bilder ska man vara noga med bakgrunden. Det gäller att hitta en sådan ren bakgrund som möjligt, utan störande objekt, t.ex en skog, en äng eller liknande. Även om bakgrunden blir ganska, eller väldigt, suddig (utslagen) när man fotograferar porträtt så är färgerna viktiga. En färgglad bil eller ett hus är kanske inte så snyggt, då hellre en äng eller kanske en enfärgad stallvägg som jag nämnde här ovan. Och färgerna som blir i bakgrunden får gärna matcha eller komplettera hästens färg, det kan bli effektfullt.

Tänk på att det alltid är snyggare med en renborstad och blank häst istället för en lerig och smutsig. Det är även snyggare med träns istället för grimma, alternativt ingenting alls på hästens huvud.

Huvudporträtt

Se till att ha ett alert och piggt uttryck i hästens ögon och att öronen pekar framåt. Den får gärna se på dig eller in i kameran, genom att du t.ex knäpper med fingrarna, smackar eller kanske att någon kan hjälpa dig att t.ex skramla med något. Hästen kan även titta lite snett bakom dig, men då är det ännu viktigare med ett piggt ochBilden “http://i9.tinypic.com/5zftaap.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel. vaket uttryck eftersom ögonkontakten saknas. Ögonen är mycket viktiga, så fokusera på dem i första hand. Håll kameran någonstans mellan mule- ögon nivå och undvik stör- ande skuggor eller konstiga vinklar där hästen kanske får lång hals, stor mule eller dylikt. Ha gärna mycket luft kring hästens huvud, så länge bakgrunden inte är för störande. Stå gärna snett framifrån och se till att ha tillräckligt med luft kring hästen för att bilden inte ska kännas trång. Ha lite extra luft åt det håll hästen tittar.

Helkroppsporträtt

Försök få hästen att stå korrekt med benen. Olika raser har olika uppställningar, men för det mesta ska det främre frambenet vara längre fram än det borte, och det främre bakbenet ska vara längre bak än det bortre. Alltså, fotografera så att du får den ”öppna” sidan mot dig.

Korrekt benställning, med den öppna sidan mot fotografen

Korrekt benställning, med den öppna sidan mot fotografen

Ta gärna bilden helt från sidan eller snett framifrån, det brukar bli bäst. Man kan även fotografera rakt framifrån men då gäller det att hästen står snyggt, man vill gärna se alla fyra benen på bild.

Kom ihåg att ta bilden när hästen har öronen framåt och ser pigg och vaken ut i ögonen. Fotografera i jämnhöjd med hästen. Svansen ska hänga naturligt eller hållas i en vacker böj, det beror ju lite på vad det är för ras du ska fotografera. Den ska inte blåsa in mellan hästens ben och låt bli att ta bilder när hästen viftar efter flugor med den t.ex. Ha luft åt det håll hästen tittar

Rörelse

När man fotograferar hästar i rörelse är det viktigt att lämna plats åt det håll hästen rör sig. Om hästen rör sig mot dig, se till att ha mycket förgrund i bilden. Rör den sig förbi dig, ha luft åt det håll den springer. Du kan tänka att hästen ska ha plats att ”springa in i” på bilden.

Var i jämnhöjd med hästen och ställ dig på den plats där du slipper irriterande skuggor m.m. Det kan vara svårt att få hästen att se glad ut samtidigt som den rör sig, men en bild blir alltid bättre om hästen har öronen framåt och ser alert ut, så det är någonting att eftersträva även om det kan vara klurigt. Det bästa är om man har någon med en som kan hjälpa till att både busa upp och få hästen att se ut som man vill, då kan man koncentrera sig enbart på fotograferingen.

- Traven
I traven vill man antingen helst se en bild där hästen sträcker ut sina ben, eller där den har ena frambenet böjt uppe i luften. Det sistnämnda förslaget visar att hästen har ett vackert steg.

- Galoppen
I galoppen är det ganska viktigt att fånga ”rätt del” på bild. Det man inte vill ha är när hästen lägger tyngden på ett eller båda frambenen, då ser den väldigt framtung och obalanserad ut. Försök istället få när hästen har ett eller två bakben i marken. Det kan också vara effektfullt att fånga en bild när hästen är mittemellan att ha bakbenen och frambenen i marken – alltså när hästen befinner sig helt i luften utan någon hov i underlaget.

Hoppning

Om man fotograferar hoppning ska man, precis som när man fotar hästar i rörelse, tänka på att ha plats åt det håll hästen hoppar. Här kan man tänka att hästen ska ha plats att ”hoppa in i” bilden, precis som jag beskrev i rörelse-stycket.

De bästa vinklarna vad gäller hästhoppning är rakt framifrån, snett framifrån eller helt från sidan. Den förstnämnda kan vara bra att fotografera i stående format, dvs att du vippar kameran. Även det andra förslaget på vinkel kan passa i stående format, det beror på om det är mycket snett från sidan eller bara lite. Fotograferar du rakt från sidan är det dock bättre att hålla kameran normalt, alltså i liggande läge. Försök att undvinka vinklar där ryttaren försvinner bakom hästens hals i hoppet.

Dressyr

Eftersom dressyren handlar om lydnad och förståelse mellan häst och ryttare, vill man inte se bilder där hästen t.ex stegrar sig eller ser motvillig ut. Det ska vara harmoniska, vackra bilder som visar samspelet mellan ekipagen. Ha luft åt det håll hästen rör sig, precis som när du fotar hästar i rörelse.
 Bilden “http://i9.tinypic.com/7yhlhdx.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel.

Relaterade länkar

Av: Attlid

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Attlid'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Attlid', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-08-05

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

  • Redigerat 5/13/22, 3:52 PM av Niklas
Annons:
AnnaJohansson
8/6/07, 12:51 AM
#1

Jättebra artikel :D *Tummen upp*

divansson
8/6/07, 12:52 AM
#2

Välldigt bra! :D

Anna
8/6/07, 12:53 AM
#3

Kul att ni gillar den. :)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Monday
8/6/07, 12:56 AM
#4

Bra artikel med intressanta tips :)

http://www.regret-nothing.com

Cavello
8/6/07, 9:46 AM
#5

Väldigt bra artikel!

MVH Matilda Andersson

Shallow
8/6/07, 9:51 AM
#6

Håller med  #1 AnnaJohansson

Annons:
RADiOACTiVPiG
8/6/07, 12:39 PM
#7

Riktigt bra artikel ;)

Lininaa
8/6/07, 12:55 PM
#8

Bra artikel (:

Lagerquist
8/6/07, 2:03 PM
#9

Superb artikel! Bra jobbat :D


Marija
8/6/07, 2:27 PM
#10

Bra artikel (Y)

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Cydonia
8/6/07, 2:34 PM
#11

Megabra artikel! :D

Magster
8/6/07, 4:54 PM
#12

Otroligt bra artikel!

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Pedro
8/6/07, 4:59 PM
#13

Jag lärde mig väldigt mycket :) Fint jobbat!

/ Annie, medarbetare på Teckning.
http://thelillan.blogg.se

Annons:
Linafoto
8/6/07, 6:37 PM
#14

Ja lärde mig ganska mycket, speciellt det där hur hästens steg ska vara i olika gångarter, bra :)

EvelinaG
8/6/07, 8:53 PM
#15

Väldigt bra artikel;):)

Lizzan
8/6/07, 9:36 PM
#16

Jättebra artikel, jag lärde mig jättemycket!

Jooline
8/6/07, 10:58 PM
#17

Väldigt bra Artikel Anna :D

Osterang
8/11/07, 12:54 AM
#18

Bra artikel, men du har glömt tölten och passen ;) *islandshästgalen*

Anna
8/11/07, 12:56 AM
#19

#18 Tog bara med de "vanligaste" gångarterna då jag inte ville göra artikeln för lång.

Kul att ni gillar den.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Amazing
8/11/07, 1:12 AM
#20

Hej!

Eftersom att jag jättegärna vill bli någonting inom fotografering i framtiden, var detta ett jättebra inlägg!

Jag lärde mig jättebra saker.

Jag har svårt för att hitta rätt vinklar, men nu vet jag hur jag ska hitta dom :)

Tack, Attlid.

Mvh ABC123.

Annons:
jojjehanna
8/12/07, 3:24 PM
#21

Dressyrbilden tycker jag dock kunde ha varit tagen i ett snyggare steg. Jag är svag för när närmsta benparet befinner sig ytterst, dvs närmsta frambenet framför det bakre och närmsta bakbenet bakom det bortre.

Anna
8/12/07, 3:32 PM
#22

#21 Absolut, den är inte i en så snygg del av traven, men jag ville bara ge ett exempel på hur man kan beskära en sådan bild. Får se om jag byter ut den ifall jag hittar någon annan bättre bild, jag har bara varit på en dressyrtävling och fotograferat i år nämligen.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Mandizza
8/14/07, 12:35 PM
#23

Jättebra artikel :D Lärorikt!

*tumme upp*

ciss
8/14/07, 1:24 PM
#24

Bra artikel!

/ Cissi, medarbetare på Kanin
    www.frihetenskaniner.se

divansson
8/14/07, 11:18 PM
#25

egentligen, spelar det nån roll, elelr vad är den finaste delen i traven på en dressyrhäst? :P hör kanske inte till.. men vart lite fundersam rätt som de var ;P

Wruss
8/15/07, 6:50 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Bra artikel! Men, det finns mera… och då tänker jag på skuggor. Att fotografera i mulen väderlek är enklare på många sätt. Vid solsken uppstår gärna problem som man kan se på t ex uppställdbilden i artikeln. Det bortre benparet blir mörkt och i detta fall så har det fallit en trist skugga på halsen. Jag försöker gärna få hästen att vrida huvudet LITE utan att det faller någon skugga på halsen. Då kan det vara bra att ha solen helt i ryggen eller kanske t o m lite snett bakom så att den lyser snett bakifrån på hästen (hellre bakifrån än framifrån i alla fall).

Att fotografera hästar är inte lätt. Men en utmaning!!

Wruss
8/15/07, 6:52 PM
#27

obs! Se inte föregående bildexempel som ngt annat än ett bra exempel på sol/skugga. Platsen var urusel på så sätt att det inte fanns några bra bakgrunder :-(

Annons:
Wruss
8/15/07, 6:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

Ett exempel på travbild som kanske mer motsvarar vad #21 menar…

Anna
8/15/07, 7:20 PM
#29

#26 Absolut, det finns mycket mera. Men den här handlade enbart om komponeringen av bilder.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

klarad92
8/28/07, 5:55 PM
#30

brabra! :)

Katter3
9/3/07, 12:53 PM
#31

Superbra! :-)

Mvh Johanna
www.fotografjohanna.se

Stalltokig
9/9/07, 9:04 PM
#32

Jättebra artikel! Bra tips ^__^

Anna
3/13/08, 8:17 PM
#33

Uppdaterade med nya exempelbilder som visade lite bättre vad jag menar med texten!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Mellliie
5/29/09, 10:56 PM
#34

Super, jag lärde mig mycket! :D

Annons:
IdaL
5/29/09, 11:59 PM
#35

längst ner under "Huvudporträtt" står de "" ska de göra det?

Upp till toppen
Annons: