09. Fotografera hästsport

Att fotografera galopp

2010-11-07 14:42 #0 av: Galoppfoto

Galoppsporten är vacker, explosiv och fartfylld. Den bjuder på oändligt många tillfällen till underbara och intressanta bilder och i artikeln kan ni läsa om några av de saker man kan tänka på.

Farten

I galopp går det fort. Det engelska fullblodet kan komma upp i hastigheter som 70 km/h, det arabiska fullblodet är något långsammare.
Genom att experimentera med slutartider och panorering kan man få riktigt häftiga bilder som verkligen visar hur fort det går.
Panorering får du genom att följa motivet med kameran och trycka av. Detta skapar rörelseoskärpa och ger en fartfylld bild.
Slutartiden ändrar du lätt och det enda du ska tänka på är att minska bländaren så att bilden inte blir överexponerad (om du nu inte vill ha den så). Långsammare slutartid ger mycket rörelseoskärpa och motivet kanske blir mer oskarpt än med panorering. Testa olika slutartider tills du hittar något som du gillar.

Artikel2.PNG

Har du blivit bokad av någon som vill ha bilder på sin häst kanske det är bäst att få en skarp bild på hästen utan rörelseoskärpa. Genom frysning får du snygga porträtt. Att tänka på är att du vill ha hästen i rätt steg, undvik bilder när hästen har vikten på frambenen. Hästar med vikt på bakbenen ger ett mer kraftfullare intryck. Enklast är att ta en serie bilder och sedan behålla de du gillar. 

 

Lek med ljus och vinklar

Nackdelen med galoppsporten är att många delar av banan är förbjudet för publik under tävlingar. Detta begränsar möjligheterna till att själv välja bakgrund, ljus osv. Det är därför upp till dig att bli kreativ och leka med de förutsättningar som faktiskt finns.
Siluetter blir nästan alltid lyckat så se inte motljuset som något som förstör, det finns ändå inte mycket att göra åt det. Strålkastare kan också ge snygga effekter, titta efter vad som kan ge en intressant ljussättning. Se bild

Precis som i ridhus så är bakgrunden oftast stökig i galoppsammanhang. Det är rails, reklam och annat som kan förstöra en bra bild. För snygga porträtt, gå ner i grodperspektiv och fotografera jockeyn och hästen nerifrån för att få himlen som bakgrund. Det ger en renare bild.

Artikel4.png


Fotografera detaljbilder och "backstage"

Innan loppen leds hästarna runt i en såkallad ledvolt. Detta är för att spelare ska få se hästarna ordentligt och i ledvolten hoppar även ryttarna upp. Eftersom hästarna oftast är upphetsade inför loppet så kan man få dramatiska detaljbilder. Hästar som visar ögonvitan, slänger med huvudena och frustar upprört är exempel på vad man kan fotografera. Andra detaljer såsom knoppar, färgglada träns och schackrutor är också det några saker värda att nämnas. Allt tillför till den speciella atmosfären vid tävlingar.


Vid slutet av tävlingarna så behöver du inte packa ihop och åka hem. Möjligheter till effektfulla bilder och vackra porträtt finns kvar. Hästarna måste efter ett lopp ledas runt för att blåsa ut och återgå till sin normala puls samt få en välförtjänt dusch. Ångande hästar i motljus är läckra motiv som man hittar efter löpen.
Ser du en häst du gillar kan du be den som leder att få ta ett porträtt, galoppfolk är öppna och brukar inte ha något emot att få sina hästar fotograferande.

Artikel12.PNG

 

Galoppbanor i Sverige

I det här landet har vi tre aktiva galoppbanor: Täby Galopp i Stockholm, Jägersro Galopp, Malmö och Göteborg Galopp. För information om tävlingsdagar gå in på deras hemsidor. Där ser du även vilka hästar som startar.
I vackra Strömsholm tävlas det även i galopp en gång om året. Alltid i juni och då är det bla ärofyllda Grand National som rids.

/Malin, medarbetare på Engelskt Fullblod
www.ingaballar.blogg.se
"There are fools, damn fools and those who ride in steeplechase"

Anmäl
2010-11-07 14:44 #1 av: Anna

Tusen tack för en kanonartikel Malin!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2010-11-07 20:07 #2 av: jennyliljedahl

Kanonbra! :)

Anmäl
2010-11-07 20:41 #3 av: Mellliie

Superbra! Ska tänka på det här... nästa år

Anmäl
2010-11-07 22:00 #4 av: Jojaton

Väldigt inspirerande! Blev faktiskt sugen på att försöka mig på att fota lite galopp, och jag har inte fotat hästar på snart ett och ett halvt år!

Anmäl
2010-11-08 01:19 #5 av: Ginnie

Kanon, Malin! Funderat länge på att skriva en liknande artikel men aldrig kommit till skott. Skönt att jag slapp det nu Flört

Anmäl
2010-11-09 16:11 #6 av: Mari

Jättebra artikel!

Jag rekomenderar att åka på galoppen i Strömsholm - jag tycker att det är vackra omgivningar och mycket trevligt att vara där. Galopp kan även vara lite läskigt, sist jag var i strömsholm så snubblade en häst så illa så att den senare fick avlivas efter de transporterade bort hästen.

Anmäl
2010-11-10 11:32 #7 av: Jojaton

Var i Sverige ligger Strömsholm?:)

Anmäl
2010-11-10 11:33 #8 av: Fotoesset

Stokholm :)

Anmäl
2010-11-10 11:58 #9 av: Mari

#7 Strömsholm ligger i närheten av Västerås och Eskilstuna

Här kan du se på karta

Anmäl
2010-11-15 00:26 #10 av: Ginnie

Tyvärr är det bara galopp på Strömsholm en gång om året. Till er som bor i Stockholmstrakten och vill prova på att fota denna fantastiska sport: nästa år (och troligen fler år framöver) kommer det att arrangeras tävlingar på Djurgården på nationaldagen. Boka in det redan nu! Glad

Anmäl
2010-11-15 12:39 #11 av: Galoppfoto

Kul att ni gillar den Glad

#10 Jättebra att du sa det Ginnie, hade helt sluppit ur huvudet. Bokat och klart för min del!

/Malin, medarbetare på Engelskt Fullblod
www.ingaballar.blogg.se
"There are fools, damn fools and those who ride in steeplechase"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.