09. Fotografera hästsport

Hästsport: Fotografera dressyr

2010-07-05 02:24 #0 av: Anna

Hästsportgrenen dressyr handlar om harmoni, samspel och koncentration. Därför är detta viktiga ingredienser att speciellt framhäva när man fotograferar ekipage på dressyrbanan.

Passage

I passage, en variant utav traven, använder hästen sina bakben för att få ett större påskjut, tydligare svävmoment och högre benlyft i gångarten. Det är just detta man vill fånga på bild vid fotografering - högt steg med sväv och gott påskjut bakifrån.

Här, ett ekipage på Strömsholmstävlingen 2010 i avspänd passage. Man kunde önskat ett något senare moment i steget där det aktiva bakbenet får komma till sin fulla rätt.

passage.jpg

Piaff

Piaff är en hög samlingsgrad utav traven där den framåtgående energin samlas ihop till den punkt att hästen "travar på stället", med minimal framåtdrivning. Här vill man fånga kraft, styrka och samling genom att se en häst som lägger vikt på bakbenen, är öppen och "fri" i frampartiet och trampar ordentligt under sig.

piaff.jpg

Ovan: Hingsten Fuego XII samlar sig ordentligt och ser kraftfull ut. Däremot kunde man önskat ett mer nöjt uttryck från honom, nu ser han något irriterad och obekväm ut, vilket man ofta inte vill framhäva när man fotograferar dressyr.

Nedan: Briar piafferar avspänt och rytmiskt.

piaff2.jpg

Ökad trav

Ökad trav är enligt många en utav de roligaste och mest tacksamma rörelser att fotografera. Antagligen för att hästar i ökad trav gör sig väldigt bra på bild om man fångar dem i rätt ögonblick.

Det man är ute efter är att klicka av när hästen har ett framben utsträckt och visar gott bakbensengagemang genom att skjuta ifrån ordentligt med bakbenet som är i marken, samtidigt som det aktiva bakbenet ska vara i en snygg vinkel.

lovisaport9.jpg

Piruett

piruett.jpg

Galoppiruetter är den högsta graden av samling, där hästen gör en helomvändning på stället i samlad galopp. Detta är ett moment som endast förekommer i de högsta klasserna utav dressyr, därför är det för många fotografer någonting nytt och utmanande att fotografera.

När man fotograferar piruetter ska man ha i åtanke att hästen ska se samlad ut, dvs lägga tyngden på bakbenen (som i sin tur ska vara djupt in under hästen) och vara lätt i framdelen. Fota gärna precis när hästen skjuter ifrån och lättar från marken med frampartiet.

Ökad galopp

Ökad galopp är en maffig gångart med mycket power. Försök att framhäva just detta när du fotograferar. Vinklar rakt eller snett framifrån i samma nivå som hästen är ett bra tips, där hästen skjuter ifrån med bakbenen och visar tydlig framåtanda.

okadgalopp.jpg

Skänkelvikning

Vid skänkelvikning rör sig hästen snett framåt i sidled, något ställd från rörelseriktningen och benparen rör sig diagonalt. Det mest smickrande momentet i denna rörelse är när respektive benpar sträcks ut, gärna framåt-utåt. Om man står snett framför ekipaget brukar det vara lättast att framhäva hästen på bästa sätt.

skankelvikning.jpg

Galoppombyte

I ett galoppombyte byter hästen galopp med fram- och bakbenen i samma svävningsmoment. Det här är en rörelse som kan vara klurig att få snygg på bild eftersom hästen har en tendens att se sned ut under själva bytet.

Försök att fånga när hästen har frambenen högt och precis byter rörelseriktning, då ser de ofta samlade och mer jämna ut i steget.

galoppombyte.jpg

galoppombyte2.jpg

------

Lycka till med er dressyrfotografering!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2010-07-05 02:47 #1 av: jennyliljedahl

Bra artikel! :)

Anmäl
2010-07-05 11:04 #2 av: Metinia

Vilken bra artikel, underbar!! Och fantastiska bilder som illustrerar det hela!

Anmäl
2010-07-06 18:35 #3 av: [Agilityvovven]

Superbra artikel och underbara bilder!! Skrattande

Anmäl
2010-07-23 18:45 #4 av: superboy77

Jag måste också berömma denna artikeln. Många tycker att dressyr är händelselöst att fota men det finns, som artikeln visar, många moment som man måste vara alert och fånga i rätt ögonblick.

Och det är faktiskt mycket svårare än att fota rätt del i språng vid t.ex hoppning.

Rätt fångat ser dressyr helt magiskt ut, precis som bilderna i artikeln.

Fast man kanske bör nämna att det är skillnad på dessa elitekipage jämfört med ponnydressyr där benlyften inte är riktigt lika tydliga.

Bra jobbat Anna, denna artikeln är ovärderlig!

Anmäl
2010-07-24 20:18 #5 av: Idrus

Måste fråga, ska man stå på en speciell plats runt banan för att fånga bästa bild?

Anmäl
2010-07-24 23:02 #6 av: josefijn

#5, det beror lite på åt vilket håll programmet rids eller så,. men man får hålla lite koll åt vilket håll de mest eftertraktade rörelserna kommer, som ökad trav osv, så får man testa sig fram lite. :)


Tycker dressyr är mycket mer tacksamt att fota än hoppning, för man kan stå så man får best bakgrund, så att ljuset faller best osv, fö.r att ekipagen rider åt alla håll och vinklar. :)

Anmäl
2010-10-12 23:29 #7 av: MajaM

Snygga bilder!!

Anmäl
2010-10-13 17:24 #8 av: Kristall

Bra artikel, men sista bilden representerar ju inte riktigt harmoni.. tänkvärt tycker jag..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.