18. Om iFokus

Svar på frågorna: Frågestund #1

2010-02-06 12:10 #0 av: Anna

För ett par veckor sedan fick ni medlemmar ställa frågor till oss om hästfotografering, sajten eller foto i allmänhet. Här kommer svaren på era frågor!

Hur får ni med hemsida till beställningsformuläret?

Anna: Man kan läsa om formulär på Webdesignskolan. Själv använder jag mig utav Majami's gratis formulär, som jag sedan stylar för att få en personlig look.

Tror ni att det är möjligt att genom denna sajt försöka annordna "fototräffar" kanske en i varje län där medlemmar träffas för att kanske träna fotografera just hästar eller bara disskutera och visa bilder för att få tips och idéer från varandra?

Anna: Det skulle vara väldigt kul! Frågan är om vi är tillräckligt många och tillräckligt spridda, vi som är aktiva? Absolut någonting man kan prata mer om!

Maggan: Allt handlar om intresset och antalet medlemmar som kan medverka, vi är ju alla utspridda ordentligt över Sverige. För en sån här träff måste vi hitta en bra plats som passar många och ett lägligt datum, vilket inte är det lättaste, för detta kan inte bara vi som jobbar med sajten bestämma utan hela forumet måste då vara med och planera. Men det skulle självklart vara en mycket rolig sak att göra.

Vem startade Hästfoto?

Anna: Jaqueline. Sajten lanserades den 5 maj 2007 på hennes 18-års dag. Jag har ingen kontakt med henne idag så vet inte om hon fortfarade fotograferar.

Vilken utrustning använder ni? Alltså typ, stor blixt, batterigrepp m.m.

Anna: Utöver två kamerahus och fyra objektiv använder jag mig utav batterigrepp för bättre vertikalgrepp, längre batteritid samt för att få två avtryckare. Har även stativ och lite smågrejer, men de används sällan.

Maggan: Utöver vanlig utrustning äger jag stativ, reflexskärm och självutlösare. Dock använder jag sällan något av dessa till hästfotografering.

Lovisa: Förstår inte riktigt om du menar utöver "normal" utrustning men utöver huset och ljusstarkt tele så använder jag batterigrepp, inget annat.

Ibland när jag har svarat i en tråd, så "fastnar" inlägget på Mina inlägg när någon annan skriver något, tills jag skriver något nytt i just den tråden. Och sen upprepar samma sak om och om igen. Varför blir det så?

Detta är en känd bugg som är rapporterad på Support iFokus. De jobbar på det! Ha tålamod.

I vilken kategori skulle man kunna sätta löshoppning? Porträtt, hästar i rörelse eller hästsport?

Anna: Hästsport antagligen. Vi jobbar på att ev. speficiera våra forumkategorier lite för att undvika just sådana här dilemman!

Lovisa: Jag skulle säga hästsport, det är ju ändå hoppning även om det är utan ryttare ;)

Skulle inte ni medarbetare kunna skriva en artikel om att fota travsport?

Det kommer, vi lovar! Vi vill inte stressa ut artiklar utan skriva dem grundligt och ha bra bildexempel för att de ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Men som sagt, det kommer!

Hur funkar det med fasta brännvidder och hästfotografering? Kan det gå ihop?

Anna: I ridhus kan jag tänka mig att det fungerar helt OK då man ofta är lite närmare och dessutom är banan då ofta lite mindre och mer "ihoptryckt" än på större utomhustävlingar. Även till porträtt måste det ju fungera. Har själv inte använt mitt fasta objektiv till någon hästfotografering, föredrar telezoom.

Maggan: Det är inte omöjligt om man har en relativt kort brännvidd, mellan 18-100mm men då ska man ha god möjlighet att kunna röra sig för att kunna reglera avståndet, annars blir det lätt osmidigt.

Lovisa: Tycker det är lite trixigt eftersom man då måste vara en manuell zoom och gå mycket fram och tillbaka, kan tänka mig att det fungerar bra på prisutdelningar när man ändå kan stå nära ekipagen. Vet att det går att fotografera med ex 50mm i ridhus om man hamnar i rätt position!

Ni som har 70-200mm f/2.8-objektiv, tycker ni att det är jobbigt att hålla uppe de objektiven?

Anna: Jag har ett Nikkor 80-200/2,8 som tillsammans med D200 + batterigrepp blir väldigt tungt, helt klart. Man lär sig dock hur man ska hantera vikten, man kan t.ex inte gå med kameran runt halsen, utan man måste hålla upp utrustningen. Nu för tiden är det inget problem längre, jag ser vikten som ett fördel då den gör fotograferingen stadigare.

Maggan: Efter 12h fotande i sträck i tre dagar i rad får man ordentlig verk i armar, nacke och rygg, ja. Men det är en vanesak och det går rätt fort att vänja sig och det är inte outhärdligt.

Lovisa: I början tyckte jag att det var jättejobbigt men jag har tränat upp musklerna i framförallt handlederna, dels genom att bara hålla kameran men också genom att använda stressboll - aktiverar rätt muskler! ;) Sedan är det bra att avlasta handlederna genom att ha axelremmen runt nacken - och vice versa.

Hur har vissa av er fixat en enskild mail (Vet inte om det är det) som tex. Fotograf@annaattlid.se m.m.?

Anna: Har man eget webbhotell och domän kan man ordna dessa epost-adresser via dem. Min fixade jag enkelt genom Manufrog, mitt webbhotell. Man behöver då även en e-post klient så som exempelvis Thunderbird eller Outlook.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2010-02-06 12:11 #1 av: Anna

Tack för era frågor och hoppas ni är nöjda med svaren för denna gång! Glad

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2010-02-06 12:46 #2 av: Metinia

Mycket bra svar! Glad

Anmäl
2010-02-06 13:12 #3 av: electra

Ni skriver om en kommande artikel om fotografering av travsport - kommer ni att skriva den helt själva, eller kommer ni att intervjua någon?

Anmäl
2010-02-06 13:28 #4 av: Anna

#3 Det har vi inte bestämt än. Glad

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2010-02-06 17:36 #5 av: [Wildglow]

Bra att det blir en om travsport. Jag fotar ju trav och skulle nog behöva lite tips :D

Anmäl
2010-02-06 21:09 #6 av: electra

#4 Eftersom jag har det både som yrke (delvis) och hobby gör det mig naturligtvis nyfiken med en artikel om travsportsfotografering. Hör gärna av er om ni vill ha förslag på intervjuobjekt... Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.