01. Tips och teknik

Fånga steget

2010-01-09 17:28 #0 av: Magster

I denna artikeln tar vi upp vad man ska tänka på när man fotar hästen i rörelse, vad man ska eftersträva och vilka delar av stegen man ska undvika. Allt för att framhäva hästen på bästa sätt.

Att tänka på:

Alla hästar är olika i personlighet, utseende, hoppteknik och i gång. Detta gör att det är omöjligt att säga vilka delar av gångarterna och i vilka vinklar hästen ser som mest fördelaktig ut. Men i princip så följer alla hästar samma mönster och vi tar nu upp några riktlinjer som funkar på de flesta hästarna. Fotar du dressyrprogram är det bra att se över programmet innan ritterna så du har en aning om vilka vägar och gångarter hästen har för att kunna stå på ett ställe där du kan fånga hästen ur de bästa vinklarna. Om du fotograferar en lektion kan det vara värt att tänka på att ävnta med att börja fotografera tills ekipaget har hunnit värma upp och hästen vaknat till. Med detta stressar du inte ryttaren och du komemr senare få bilder där hästen är piggare än om du börjar direkt då det är lätt att man låter kameran vara i slutet av passat då hästarna ofta går bäst.

Skritt

Skritten är fyrtaktig och nog den enklaste gångarten att fotografera då hästen knappt har något läge i rörelsen där den ser framtung. Försök att alltid få med alla hästens ben på bilden och gärna när den sträcker ut benen för att få skritten att se så luftig och aktiv ut som möjligt. Undvik att fånga hästen när den är på väg att lyfta något av frambenen då det är enda gången den kan se aningen framtung ut. Tänk också på att bakbenen ska se alerta ut och att de trampar på.

skritt
Hästen tar stora, luftiga kliv i skritten.
sdfdsf
Hästen ser framtung, trög och sovande ut med ett precis lyft framben.

Trav

Traven är en tvåtaktig gångart - vilket innebär att hästen rör sig med diagonala benpar. Den är svårare att fotografera än skritten då den har delar av rörelsen där hästen kan se mycket framtung ut. Försök fånga hästen när alla benen är så raka och utsträckta som möjligt. Alltså, ett framben ska vara så långt utsträckt som möjligt, samtidigt som det andra frambenet just ska lämna marken. Det diagonala bakbenet till det sträckta frambenet ska just ha trampats ner precis bakom det andra frambenet och det andra bakbenet ska bara utsträck och precis vara på väg att släppa marken. (se första travbilden) I denna del av gångarten ser hästen pigg ut och traven framstår som luftig och flygande.
Ett framben kröt, precis innan det ska sättas ner är även en fördelaktig del av steget. Undvik att gömma något ben bakom det andra och att ta bilden i "mitten" av en takt då det är då som hästen brukar se framtung ut och automatiskt ser uttråkad och slö ut.

werwe
Raka, stora kliv med luftigt tempo, hästen ser pigg och alert ut.

Artikelbild 008.jpg
Ökad trav i svårare dressyr, hästen sträcker ut frambenen ordentligt och bakbenen trampar på. Hästen ser väl framåtdriven ut.

tryyg
Gömda ben, precis lyft framben, hästen ser slö och framtung ut.

sdfsd
Krokiga ben ger en känsla av instabilitet, tänk på att fånga hästen när dens ben är utsträckta och raka för att undvika "jobbiga och ansträngda" bilder.

 

Galopp

Galoppen är en av de svårare gångarterna att fota. Den är tretaktig och det är viktigt att tänka på var i steget man trycker av då hästen har en tendens att se mycket framtung ut i en del av steget där den lägger tyngd på ett framben.
Man ska försöka fånga när hästen lägger tyngden på ett bakben, när den lägger tyngden på ett diagonalt benpar, när den riktigt sträcker ut galoppen, eller när den inte har någon hov i marken alls, även kallat svävmomentet.
Att tänka på är att fota galoppen från en bra vinkel, det mesta funkar men en mycket osmickrande vinkel är nästan rakt framifrån då hästen svänger. Då är det lätt att hästen ser ut som att den ska falla åt sidan, försök att alltid fånga hästen då den ser stabil ut, det ger en mer harmonisk känsla när någon beskådar bilden.

gfag
Lyft framben med respektive bakben påväg till nedtramp. Hästen ser ståtlig och pigg ut.

fsadgf
Utsträckt galopp med ännu inte nedsatt framben och väl utsträckta bakben, hästens galopp ser fräsh och härlig ut.
dgsd
Hästen skjuter ifrån med bakbenen, båda benen i luften. Galoppen ser mycket energisk ut med härligt tempo.
sdfsad
Framtung galopp med stöd på ena frambenet. Hästen ser slö och uttråkad ut.
dfgf
Just lyfta ben i sväng, hästen ser ut som att den ska falla och skapar instabilitet i bilden.
dfgdsf
Krokiga ben, skapar instabilitet och visar inget tempo i bilden.

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl
2010-01-09 17:34 #1 av: Magster

Uppdaterad artikel med mer utförlig text och många bildexempel. Skrattande

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl
2010-01-09 17:37 #2 av: Mellliie

Jag ska läsa igenom denna artikel när vi inte har gäster! :)

Anmäl
2010-01-09 17:48 #3 av: Jojaton

Jättebra att ni uppdaterar alla artiklar, många som man glömt/aldrig läst! :)

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2010-01-09 17:50 #4 av: Anna

Kanon!

Bra med tydliga bilder också.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2010-01-09 17:54 #5 av: IdaSH

Nyttig artikel! :)

Anmäl
2010-01-09 18:38 #6 av: Mellliie

Ni är så duktiga som skriver det här! Skrattande Jag har lärt mig massor från era artiklar!  Skrattande

Anmäl
2010-01-09 20:08 #7 av: Haida

Gillat verkligen det här! Själv tycker jag att det är supersvårt att ta bild på det rätta steget, men jag antar att övning ger färdighet.

Anmäl
2010-01-25 14:13 #8 av: superboy77

Sjukt bra!

Med snabb seriebildstagning ökar man chansen att få en bild på rätt läge i språnget. Men att veta vilket som är rätt har jag aldrig haft koll på. Detta va precis vad jag behövde :)

Anmäl
2010-01-29 22:08 #9 av: Magster

#8 Självklart underlättar det med sekvenstagning, men har man ont om minne och tid är det timing och kunskap om de snyggaste stegen som är guld värt! Skrattande Kul att du gillade artikeln!

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl
2010-01-31 23:57 #10 av: Loviiisa

Tycker ni gör otroligt bra bildval till era nya artiklar, säkerligen till stor hjälp för de som vill ha mer kunskap Glad

Anmäl
2011-09-09 12:07 #11 av: diesel92

Vilken bra artikel. :D Detta ska jag tänka på när jag fotar på söndag.

Anmäl
2011-09-10 21:47 #12 av: Mooaaa

Väldigt bra artikel!
Detta är något jag ska tänka på nästa gång jag fotar :)

Anmäl
2011-09-14 15:17 #13 av: kaka1234567

bra artikel

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2013-03-19 16:20 #14 av: sasha_setter

Bra artikel!

Anmäl
2013-03-20 23:37 #15 av: Hanna

Den här har jag missat. Superbra!! :)

Anmäl
2013-04-24 20:35 #16 av: Justie

Kan tipsa om att tex. inom trav (travsport) är bilder där de två närmsta benen är utsträckta väldigt uppskattade! Hästen ser lång och lite mer flygande ut än om det är benen längst bort som är utsträckta. Då kan hästen se rund ut, rynkig och mycket kortare ut Ler

We accept the love we think we deserve

Anmäl
2013-04-24 20:39 #17 av: Justie

Lite dåliga exempel kanske, eftersom det är olika hästar med olika steg. Men jag hoppas att ni förstår! :)

Bild på när de utsträckta benen är på "fel" sida.

We accept the love we think we deserve

Anmäl
2013-04-24 20:40 #18 av: Justie

Ex. med benen på "rätt" sida :)

We accept the love we think we deserve

Anmäl
2013-04-27 21:17 #19 av: Dvärgvädur

Jättebra artikel som jag kommer ha stor andvänding av framöver! Tummen upp

Anmäl
2014-01-04 05:03 #20 av: [EmmiieErixon]

Jättebra inlägg!! Har hjälpt massor med fotandet att tänka! Innan fotade jag på måfå i hopp att det skulle bli bra Tusen tusen tack!! :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.