01. Tips och teknik

Marknadsför dig som fotograf

2010-01-09 17:16 #0 av: Anna

Med dagens hårda konkurrans inom fotoindustrin är det viktigt att synas om man vill nå högre och öka sin kundkrets. I den här artikeln ger vi er tips på hur ni kan marknadsföra er själva.

Hemsida

En fotohemsida hjälper dig att på ett enkelt sätt visa dina bilder för framtida kunder samt ge dem möjlighet att läsa mer om dig och få kontakt med dig. Detta är grundstenarna till att sälja bilder och bli bokad - kunden vill se exempel på vad du kan göra (portfolio/arkiv), läsa vad du uppnått hittills och vem du är (information) samt ställa frågor, beställa bilder eller boka dig (kontakt).

Om du har en portfolio, tänk på att inte fylla den med halvbra bilder, utan välj istället ut ett fåtal som du är riktigt nöjd med och som du tycker representerar dig som fotograf.

Ett bra sätt att förenkla kundernas beställningsprocess från tävlingar är att ha ett tävlingsarkiv där du lägger upp alla foton från tävlingar. På så sätt kan kunden själv bläddra runt och välja vilka bilder denne vill ha, och du sparar tid genom att slippa leta och göra provbilder till varje ny kund.

Annonser

Har du möjlighet att annonsera i tidningar - gör det! Givetvis får man mest uppmärksamhet i hästmagasin, men även i dagstidningar och liknande kan nya kunder hitta dig.

Får du bilder publicerade i en tidning, fråga om du inte skulle kunna få med en banner eller liknande bland deras annonser.

Man kan även annonsera för sig själv på internet och det finns sidor man kan registrera sig på, bl.a www.hastfotografen.se.

Ett gäng hästfotografer på Bassholmen 2008
Foto: Magdalena Grönneberg

Visitkort och lappar

När du är ute på tävlingar och fotograferar kan ett visitkort vara vägen till nya kunder. Kommer personer fram och undrar hur de kan se bilderna och komma i kontakt med dig efteråt är det smidigaste att bara kunna ge dem ett visitkort så att du så snabbt som möjligt kan återgå till fotograferingen. Men för den delen ska du inte ignorera dina kunder, vill de prata med dig personligen är det viktigt att du ställer upp.

Visitkort kan man skriva ut själv hemma, eller beställa från olika hemsidor på internet. Kortet bör innehålla ditt fotografnamn, din epost, eventuella hemsida och telefonnummer.

Finns det en anslagstavla på tävlingsplatsen kan du fråga arrangörerna om det är OK att sätta upp exempelvis en plastficka med dina visitkort där.

Det kan även vara lämpligt att sätta upp en lapp om ditt fotograferande på anslagstavlan eller liknande. Skriv att du är där och fotograferar, hur de kan nå dig, eventuella prisförslag och försök att ha med ett par exempelbilder som drar blickar till sig.

Ditt varumärke

Det är viktigt att folk vet att du är fotograf och ju mer ditt namn syns, desto fler personer lägger dig på minnet. Det kan därför vara en bra idé att trycka upp t.ex tröjor, jackor, kepsar, väskor m.m där ditt namn och titel (i detta läge fotograf/hästfotograf) syns tydligt. Dessa produkter kan du sedan ha på dig när du är och fotograferar på allmäna evenemang.

Var trevlig och tillmötesgående

Den här punkten är den viktigaste av alla, att vara trevlig är nästan ett måste för att få kunder. Ingen vill köpa bilder av någon som krånglar, är sur, eller på annat sätt inte visar uppskattning mot kunderna.

Svara på alla frågor du får, ta din tid med varje specifik kund, kom ihåg att inga frågor är dumma frågor och var dig själv!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2010-01-09 17:23 #1 av: Jojaton

Jättebra artikel!

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2010-01-09 17:28 #2 av: Haida

Haha men där är vi ju alla! Någon mer än jag som märker hur bra vi alla står? Precis i höjdordning :D

Anmäl
2010-01-09 20:24 #3 av: divansson

Bra artikel :)

Appropå hemsida, fanns det en sida där man kunde se hur hemsidan fungerade i andra webbläsare?  Tacksam för svar.

Anmäl
2010-02-28 20:28 #4 av: schnecke

Men om man ska fixa en hemsida, finns det nåt ställe där man kan få en egen gratis hemsida?

Jätte bra artikel!!

Anmäl
2010-02-28 20:29 #5 av: Jojaton

#4 Bla. Webs.com

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2010-02-28 20:31 #6 av: schnecke

#5 okej! så om man tar att jag heter schnecke (som t.ex) blir det då schnecke.webs.com ?

Anmäl
2010-02-28 21:15 #7 av: Lagerquist

#6 Precis! Vill du hellre ha .se på slutet så fungerar det att koppla de till webb.se, då blir det schnecke.webb.se!

Anmäl
2010-02-28 21:15 #8 av: schnecke

#7 okej! :D

Anmäl
2010-02-28 21:17 #9 av: schnecke

#7 länken funkade ej.

Anmäl
2010-02-28 22:29 #10 av: Jojaton

Här är fungerande länk. webb.se

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2010-03-01 20:40 #11 av: schnecke

Aha, tack!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.