Annons:
Etikett09-fotografera-hästsport
Läst 14654 ggr
Anna
1/20/10, 5:58 PM

Hästsport: Fotografera islandshästar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I den här artikeln, skriven av Caroline Dahlen, tar vi upp hur man fotograferar islandshästsporten på bästa sätt.

Vart ska du stå?

Det första du börjar söka efter är en plats där du får en fin och ren bakgrund, beroende på vad du har för brännvid på objektivet. Har du tex 70-300 räcker det bra att stå på ena sidan för att kunna få bra bilder "på andra sidan". Har du mindre än 300mm rekomenderar jag att kanske stå i kurvorna, där kan man få actionfyllda bilder framifrån. En sak du bör tänka på om du står i en kurva är att endel hästar kan skrämmas av kamerans ljud så om du märker att en häst reagerar negativt borde du byta plats. Skulle du vilja bära anvaret för att en häst blir skrämd , hoppar av banan och där med kanske förstör en ryttares SM-chans (om det är på ett SM-kval)?

Rätt del av steget

Eftersom tävlingen är en gångartsbedömning så är det gångartsbilder som kommer att fotograferas och därför är det viktigt att fånga rätt del av steget. De vanliga gångarterna har ni säkert redan läst om, men när det gäller islandshästar finns det två extra gångarter, tölt och flygande pass.

Kort tölt - tre hovar i marken med de fjärde i lyftet.

Ökad tölt - Lyft med endast ett ben i marken är det absoluta, alla hästar har dock inte detta, då "gäller" standardsteget.

Flygande pass - Svävet ska synas tydligt, alla hästar har inte detta heller men oftast är det den delen av steget som är populärast.

"Fel" pass

"Fel" tölt

Vinklar

Alla islandshästar har inte superlyft som andra men med hjälp av att fotografera snett framifrån så kan man skapa en liten synvilla så det ser ut att vara högre lyft än vad det egentligen är. Rakt framifrån är sällan snyggt i liggande format då hästen blir en väldigt liten del av bilden, men stående bilder är oftast väldigt snyggt framifrån. De vinklar jag tycker är snyggast och oftast fotograferar i (precis som många andra som fotograferar islandshästar) är snett framifrån eller helt i profil. När man tar bilder i profil - se till att det verkligen är i profil och inte lite bakifrån, det kan få hästen att se oproportionerlig ut.

Inställningar

En vanlig fråga är såklart vad man har för inställningar och jag säger samma sak som Anna - inställningarna beror helt på vad det är för ljus, hästens färg, vilken effekt man vill uppnå och mycket mer. Jag fotograferar manuellt och därför är de sällan exakt samma inställning på bilderna. När man vill fotografera islandshästar så vill man oftast frysa rörelsen precis som andra hästtävlingar, för att göra det behövs en kort slutartid och även för att få rätt del av steget bör man ställa in seriebildstagning. Om man inte kan eller känner sig osäker på att fotografera manuellt kan man enkelt sätta kameran på sportläge.

--------------------

Text och foto: Caroline Dahlen

Bilderna som visar fel steg, med röda markeringar, är fotade av Emma Jansson.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Annons:
Metinia
1/20/10, 7:20 PM
#1

Jättebra! Lätt att jag ska försöka ta mig ut och fota lite island i vår/sommar! Har aldrig testat innan men har varit lite sugen på att testa, verkar grymt kul! :D

selfrejection
1/20/10, 7:26 PM
#2

Jag har bara fotat Islandshästtavlingar och det är jätteroligt :) Även för mig som är ganska van så var det här bra information, för man tänker efter man gjort ganska ofta. Nu kanske jag tänker innan jag gör på var jag ska ställa mig :) Alltid bra med tips!

Toltaren
1/20/10, 10:10 PM
#3

Bra artikel :)
Skulle bara vilja påpeka att tredje bilden är en passbild Oskyldig

PaulineH
1/20/10, 10:22 PM
#4

Intressant artikel! Har aldrig fotat islandstävlingar innan, men skulle gärna vilja komma ut och göra det någon dag. Smidigt att få lite information om vad man bör tänka på när den dagen kommer.

Lueur
1/21/10, 7:56 PM
#5

Bifogade även en "rätt" passbild men den blev inte publicerad? kort tölt hade ingen "fel" bild.

Bild 1 = Ökad tölt

Bild 2 = kort tölt

Bild 3 = Fel Pass

Bild 4 = Fel Tölt.

Caroline Dahlén
Medarbetare
på Hästfoto iFokus

Anna
1/21/10, 7:58 PM
#6

#5 Jag fick bara de bilder som ligger i artikeln, kanske blev något fel.

Däremot kan jag lägga in dina beskrivningar till bilderna!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Annons:
Lueur
1/21/10, 8:00 PM
#7

*mailar passbilden nu*

Caroline Dahlén
Medarbetare
på Hästfoto iFokus

Anna
1/21/10, 8:06 PM
#8

Nu finns alla bilder där Glad

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Lueur
1/21/10, 8:07 PM
#9

Jätte bra anna :)

Caroline Dahlén
Medarbetare
på Hästfoto iFokus

[Wildglow]
2/22/10, 10:31 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Jätte bra artikel.

En liten fråga nu då det är om islänningar. Vad är detta för gångart?

Toltaren
2/22/10, 11:26 PM
#11

#10 Det är nog pass :)

kaka1234567
1/4/11, 2:35 AM
#12

bra artikel =9

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

HannaW
1/4/11, 10:28 PM
#13

Jättebra artikel! Nu blev jag också sugen på att testa :) men jag måste bra fråga, vet ni vart islandstävlingar anordnas i Stockholm, vart kan man fota de här?? Jag har kollat runt lite men inte hittat något.. :/

Annons:
selfrejection
1/4/11, 11:27 PM
#14

#13 Nu vet jag inte vilken/vilka klubbar det finns i stockholm, men kolla på http://www.icelandichorse.se/ under SIF och sedan Föreningar/regioner, där står alla klubbar så det är bara att hitta de som är i stockholm och kolla deras hemsidor, om dom har några :)

HannaW
1/4/11, 11:37 PM
#15

#14 Okej, tack! Då ska jag kolla där :)

Upp till toppen
Annons: