05. Webbdesignskolan

Skapa en hemsida

2009-09-18 00:55 #0 av: Lagerquist

Hemsidan är en av de viktigaste kommunikativa medlen för fotografen. Där kan kunder se portfoliobilder, hitta bilder från tävlingar, beställa och hitta information. Att ha en fungerande hemsida är därför viktigt – inte minst för affärsverksamheten.

Layout

Viktigast med layouten är att den är lättnavigerad, en hemsida kan ha hur snygg som helst och ha massviss med imponerande finesser men ändå inte riktigt fylla sitt syfte. Beroende på åt vilka hemsidan är riktad mot kan formateringen se annorlunda ut.

En kommersiell hästfotograf bör satsa på att ge ett professionellt intryck där det ska vara så enkelt som möjligt för kunden att navigera runt. Majoriteten av besökarna som är framtida kunder är ofta inte allt för tekniska och ser tyvärr ingen större glädje i en allt för avancerad layout. På grund av detta är det därför också bra om informationen finns lättillgänglig.

En fotograf som istället riktar in sig på portfoliofotografering – inte fotografering eller försäljning till privatpersoner på tävlingar etc. har ofta lite friare tyglar vad gäller layouten och kan därför experimentera mer.

En nyckelpunkt oavsett till vilka man riktar sig är det dock bra att ha i åtanke att det är bilderna som ska stå i fokus, en nedtonad layout framhäver bilderna bättre.

Startsidan

Det första som en besökare möter när denne besöker en hemsida är självklart startsidan. Det finns två huvudvarianter på hur en startsida kan se ut.

1. Enbart bild med en länk.

En bild kan säga mer än tusen ord och därför kan en eller flera favoritbild/er från portfolion berätta mycket om vad hemsidan kommer innehålla. Bra att inkludera är även namn/logga samt en eller flera vidarelänkar.

Den här startsidan kan antingen som i exemplet länka direkt till de olika flikarna på hemsidan alternativt till variant två som beskrivs nedan.

2. Presentation samt nyheter.

En annan version av startsidan är den där besökaren leds direkt in på huvudsidan. Startsidan kan då inkludera en kort presentation av fotografen samt hemsidan och även t.ex. senaste uppdateringar, nästa tävling etc.

startsida1 startsidan2

Portfolio och Arkiv

Portfolion och arkivet har två helt olika syften och kan därför formateras på lite olika sätt.

Portfolio

I portfolion är det de absolut bästa bilderna som ska visas upp, ett urval av de bilder som tekniskt sett är bra, förmedlar en stark känsla eller är personliga favoriter. En portfolio ska helst inte innehålla allt för många bilder, men kan vara uppdelat i sektioner (porträtt/rörelse/ridsport) och då innehålla lite fler bilder totalt sett. Det går att designa en portfolio på flera olika sätt och det finns även ett antal program som kan användas. T.ex. Simpleviewer, Banana album och Lytebox.

portfolio1

portfolio2

Ovan finns två varianter av en portfolio.

Arkiv

Arkivet är lite tvärtemot vad portfolion är, det är precis vad det låter – ett arkiv. Det är till för att ryttare som tävlat under de tävlingar du fotograferat ska kunna hitta och se bilder på sig själva som de sedan beställer. Enklast för dig som fotograf är att lägga upp vidarelänkar med samtliga bilder från evenemanget, på så sätt slipper du också extra arbetet med att fixa fram provbilder. Är det flera klasser kan det vara bekvämt att sortera dessa för klass och ladda upp bilderna på ett webbalbum ex. Picasa.

arkiv1

arkiv2

Ovan visas två varianter av ett arkiv.

Anmäl
2009-09-20 19:41 #8 av: Metinia

Grymt bra artikel med många bra tips! Snygga bilder också som visar bra vad ni menar. Men jag undrar, det är ju två bilder på hur kan t.ex. kan ha sitt arkiv. Den nedre bilden ser ut som Anna Attlids arkiv och det är Picasa om jag inte minns fel. Men den övre bilden ser ut att visa ett annat arkiv. Är det ett egengjort arkiv eller är det också ett webbalbum? Isf, vilket är det?

Anmäl
2009-09-20 20:23 #9 av: Lagerquist

#8 Det översta arkivet kommer från Ellinor Bergman och är kodat via batch-funktionen i photoshop!

Anmäl
2009-09-24 00:26 #10 av: Muzzy96

Bra artikel :)

Anmäl
2009-09-27 21:48 #11 av: Jojaton

Jättebra artikel! :D Kanske något att vidareutveckla också? =)

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2009-11-18 14:03 #12 av: Arkan

Mycket intressant då jag är riktigt USEL på detta!

Jag säger som #11, vidareutveckla gärna. Det skulle vara roligt att få veta HUR man skapar hemsidan, lite om webhotell(?), hur man kan kodar och hur man lägger in allt på sin hemsida. För jag tror att det är många som vill ha en hemsida men inte vet hur man bär sig åt :)

Anmäl
2009-12-04 17:21 #13 av: dijete

#12: www.hemsidor.ifokus.se

Allt från grunden om du kikar i artikelkategorin: Skapa hemsida.

Anmäl
2010-01-09 23:33 #14 av: [Wildglow]

I vilket program är det bäst att skapa hemsidor i? Frontpage eller något annat?

Anmäl
2010-01-10 10:45 #15 av: Lagerquist

#14 De flesta här kodar nog själva i Notepad/Textedit eller liknande och sparar som html filer, jag skulle nog också rekommendera det sättet eftersom man då lär sig allting från grunden Glad

Anmäl
2010-01-10 15:20 #16 av: Arkan

#13

Tack! Jag har försökt hitta någon hemsida.ifokus men har inte hittat. Jag antar att jag är dålig på att leta haha. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.