03. Bildhantering

Förminska bilder

2009-07-21 22:31 #0 av: Lagerquist

Med den nya regeln här på hästfoto.ifokus där det finns en maxbredd och höjd på bilden kan det vara bra att veta på vilka sätt bilden kan förminskas. Det finns en uppsjö av gratis och betalprogram som är mer eller mindre bra. De mest erkända programmen är dock de som nämns i artikeln, många är gratis och finns redan installerade på datorn.

Gimp

Gimp

Gimp är ett gratisprogram som finns att ladda ned på dess hemsida www.gimp.org och fungerar både på Windows och OS X.

För att förminska bilden börja med att öppna filen genom att trycka på ”File” i menyraden och sedan ”Open”. När bilden har öppnats klicka på ”Image” i samma menyrad och sedan ”Scale Image”. Då dyker det upp ett pop-up fönster, under rubriken ”Image Size” finns pixelstorleken på bilden. Byt helt enkelt ut originaltalet mot den önskade storleken (i exemplet kommer bilden reduceras till 500x335px) klicka också på kedjan till höger om ”pixels” så förminskas bilden skalenligt i både bredd och höjd. Tryck på ”Scale” och bilden är förminskad, spara och stäng.

Detta är ett bra program att både förminska och justera bilder i eftersom det håller bildkvalitén bra. Det är ungefär som en något enklare variant av photoshop.

Snabbkommandon:
Öppna bild: Ctrl+O
Stäng bild: Ctrl+W
Spara bild: Shift+Ctrl+S

 

Paint

Paint

Paint är ett program som finns förprogrammerat i samtliga Windows datorer. Det är inget exemplariskt program att förminska bilder i då det dels reducerar bildkvalitén väldigt mycket när bilden sparas, samt att det inte går att ställa in exakt hur många pixlar bilden önskas bli.

För att öppna bilden klicka på ”Arkiv” sedan ”Öppna”. Gå sedan till ”Bild”, ”Ändra storlek/Snedställ..”. Använd de två översta rutorna för att ändra bildstorleken genom att fylla i med hur många procent bilden ska förminskas, ofta krävs det att detta upprepas flera gånger för att önskad storlek ska fås. Ska bilden halveras i storlek fylls därför ”50” i, i båda rutorna så att storleken halveras både på bredden och höjden. Klicka ”OK”, spara och stäng.

Snabbkommandon:
Öppna bild: Ctrl+O
Ändra storlek: Ctrl+W


Microsoft Picture Manager

Microsoft
Öppna bilden i större storlek här.

Microsoft Picture Manager är ett bättre gratisalternativ i Windows än Paint eftersom bildkvalitén inte försämras så kraftigt. Bilderna finns redan automatiskt i programmet så det är bara att leta upp rätt mapp i listan till vänster. Se dock till att spara en kopia av originalbilden innan du använder den, annars är det risk att den skrivs över när den sparas. 

Välj i startmenyn till höger ”Redigera bilder”, vidare ”Ändra storlek”. Där går det att välja antingen någon utav de förinställda alternativen eller om bilden ska bli ex. 500px i bredd, fyll i 500 i båda fälten vid ”Anpassad bredd och höjd” så blir bilden skalenlig. Spara antingen manuellt eller stäng ner programmet så sparas bilderna vid stänging.

Snabbkommandon:
Spara bild: Shift+Ctrl+S

 

Photoshop

Photoshop

Photoshop är ett betalprogram skapat utav Apple. Priset på senaste programmet ligger på ca 11000kr eller 2-3000kr med studentrabatt. Det går även att ladda ner en 30-dagars prov variant utav det senaste programmet. Programmen går att köpa och ladda ned på www.adobe.com/se eller www.csn-kortet.se för studentrabatt om du har CSN- eller Mecenat kort. 

Följande instruktioner är anpassade för Adobe Photoshop CS2.
Öppna bilden genom att klicka på ”File” och sedan ”Open” eller genom snabbkommandot ”Ctrl+O”. Klicka på ”Image” och ”Image Size” så kommer det upp en pop-up ruta där bildstorleken kan ändras. Välj de två översta rutorna och fyll i önskad storlek på antingen bredd eller höjd så ändras det andra värdet automatiskt. Tryck ”OK” och spara.

Photoshop är dyrt men värt sina pengar, bilderna kan justeras och förminskas utan att förlora nämnvärd kvalité. Värt att investera i om det är seriösare foto och bildförsäljning du satsar på. Om inte fungerar gratisprogram som Gimp lika bra.

Snabbkommandon:
Windows/Mac
Öppna bild: Ctrl+O/Cmd+O
Stäng bild: Ctrl+W/Cmd+W
Spara bild: Shift+Ctrl+S/Shift+Cmd+I
Ändra bildstorlek: Ctrl+Alt+I /Alt+Cmd+I

 

Picasa

Picasa

Picasa är ett gratisprogram som finns att ladda ner på www.picasa.google.com. Det går också att förminska flera bilder samtidigt och lägga upp på internet album, det går dock att läsa mer om det i den här artikeln.

Bilderna finns i regel redan inlagda i en mapp i programmet, leta upp den och markera sedan den så att det blir en ljusblå kant runt bilden. Klicka sedan på ”File” och vidare ”Exportera bild till mapp”. Då kommer det upp ett pop-up fönster, välj sedan ”Resize to” vid ”Image size” och skriv i önskat pixelnummer. Det går även att lägga på en vattenstämpel genom att klicka i rutan ”Add watermark” samt skriva i önskad logga. Klicka på ”Export”.

Anmäl
2009-07-21 23:09 #1 av: dijete

Jätte bra, Lovisa :)

Anmäl
2009-07-21 23:11 #2 av: Anna

Kanoners!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-07-21 23:29 #3 av: Pandy

Jättebra artikel:)

Anmäl
2009-07-22 00:25 #4 av: Marija

Super!

Anmäl
2009-07-22 00:26 #5 av: LovisaJacobsson

Vad bra :)

Anmäl
2009-07-22 00:28 #6 av: EmilyNr1

Great! :)

Anmäl
2009-07-22 01:04 #7 av: NettanLindholm

super!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.