01. Tips och teknik

Hur bota idétorka?

2009-07-20 15:09 #0 av: Anna

Alla fotografer upplever idétorka ibland, eller brist på inspiration. Hilevij har skrivit en riktigt bra text om hur man kan "bota" detta!

Visst tappar man lätt glöden om man fotar samma sak? Hoppning varannan helg, dressyr var tredje vecka. Plötsligt märker man att man kan alla ekipagen, och till och med ridstilen för de flesta. När man en kväll går igenom sina kort och märker att dem alla är likadana, bara olika ekipage och platser, så tröttnar man väldigt fort. Nu tänkte jag komma till den kanske lite mer givande delen av denna text: Tipsen.

Lov

Ta lov lite då och då från fotograferingen, sitt inte ens vid datorn och greja med kort, kritisera kort, eller ens prata kamera. Då får man ialla fall lätt tillbaks suget efter några veckor.

Variera

Vilket det nu är hoppning, dressyr eller islandshästar du mestadels fotograferar, så är det alltid viktigt att ta möjligheter och åka på annorlunda evenemang. Eller i alla fall något du inte fotar ofta, t.ex körning, western, premiering, what ever! Bara det är någorlunda nytt för dig. Det är viktigt att du kan längta tills nästa fotorunda, att du kvällen innan känner förväntan och det där härliga pirret i magen.

3.jpg

Rapportbok

Något annat som kan anses lite barnsligt, men som är väldigt kul att greja med och att ha sedan i framtiden är en rapportbok. Den behöver inte vara någon dyr med vacker framsida, utan ett vanlig collegeblock fungerar fin-fint. På framsidan kan du sätta upp några av de kort du är mest nöjd över och så skriver du 2009, eller något annat, stort på framsidan.

Sedan slår du upp någon sida och skriver ner en massa tävlingar och evenemang du kan tänka dig att åka på, skriv gärna upp för flera månader. På nästa sida kan du skriva upp "milstolpar," vilket kan vara olika stora evenemang du vill åka till, eller andra mål du har under året. Du kan ta en sida till att skriva upp en check lista på utrustning du behöver eller helt enkelt vill ha, och sen kan du återvända till den sidan och "checka av" när du har köpt det. Sidorna i slutet kan du förbereda så att du lätt och snabbt kan skriva upp namn, hemsidor, mail adresser och telefonnummer till folk som vill köpa kort.

Sedan till det roligaste: tävlingarna! När ska till någon tävling, skriv upp datum, plats, klubb, utrustning, tider, m.m. Och hitta sen på mål under dagen. T.ex x-antal lyckade foton på galopperande hovar, hästar med rädda uttryck till collage, eller om du tänker träna på motljus under dagen, eller vad som helst! Här kan du verkligen försöka tänja på dina gränser genom att vara tvungen att ta x-antal (lyckade) extrema närbilder under dagen, eller om du ska försöka ta bilder som du redan vet kommer bli mörka, eller vad som helst! Ge dig svåra uppdrag att lyckas med. För att det inte ska kännas för seriöst och jobbigt kan du även skriva ner frågor du ska svara på efter dagens slut, t.ex dagens vackraste häst, o.s.v, det är viktigt att du inte känner dig för professionell om du förstår, utan försök återvända till ett barnsligare sinne.

Sedan kan du klistra in dagens mest lyckade bilder, eller om du har klarat ett uppdrag så klistrar du in bilderna som hör till det på nästa sida eller något. Ta alltid med boken och försök att skriva så utförliga rapportet om tävlingarna och ditt fotograferande som möjligt. Detta är även bra efteråt då du kan gå tillbaks och enkelt se din utveckling då du endast har dina bästa kort där.

Lugn

Åk iväg till något vatten där det är mycket fåglar och fota, eller varför inte till en lugn park full av blommor och statyer? Ta ledigt från det seriösa och ge dig ut på lugna dagar med dig och din kamera. Lek dig fram. Glöm bort allt tungt som det blir när pengar är med i bilden, känn dig inte pressad för du behöver inte ta lyckade kort på något speciellt ekipage, utan du behöver bara ta det lugnt och lalla omkring med kameran i handen. Riktigt avkopplande tips ^.^

Utmana

Åk iväg till någon tävling med en kompis och ha små tävlingar med denna. T.ex den som tar finast hoppkort på ett speciellt hinder med ett specielt ekipage vinner, kanske ska ni fånga roliga miner av ryttare?, eller den som hinner ta mest kort på ett ekipage - utan att de är suddiga - får en glass. Byt kamera med varandra och se hur resultatet blir. Eller en superrolig tävling (enligt mig): den som kan ta mest smygkort på den andra under dagen är total vinnare. Varför inte köra småtävlingar med poäng system och i dagens slut räkna ihop det, inte på för stort allvar utan mest på skoj. Slappna av och ha kul med din kompis, och ha fotograferandet som sysselsättning.

Jag är - som det kanske märks - väldigt barnsligt av mig, men förhoppningsvis är även du det och kan ta del av detta och kanske kan det hjälpa dig? Det allra viktigaste är att slappna av och förstå att det inte gör något om nästan alla bilderna är misslyckade, för om man vill ha den dära perfekta, annorlunda, tankeskapande bilden, så behöver man inte alla de dära ordinarie hoppkorten.

Skrivet av hilevij

Tusen tack för artikeln!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-07-20 15:16 #1 av: Anna

Detta är verkligen välskrivet och tänkvärt!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-07-20 15:52 #2 av: Marija

Kanon =)

Anmäl
2009-07-20 15:52 #3 av: NettanLindholm

så bra det kan bli!

Anmäl
2009-07-20 18:31 #4 av: Metinia

Grymt bra text, som verkligen hjälper. Bara helt underbara tips.

Haha, jag ska absolut inte ta åt mig äran, men måste säga ändå säga att om det inte varit för att jag har en extrem idétorka (som i och för sig håller på att gå över tack vare den här texten) så hade jag aldrig skrivit mitt inlägg om att jag hade idétorka. Just det inlägget som den här texten dök upp i för sörsta gången som ett svar. Så ett minitack ger jag min egna idétorka, utan den hade jag aldrig läst det här och hade nog aldrig utvecklats på ett sådant sätt som jag tror att jag komemr atta göra nu. Hum, strange vad den idétorka kan leda till...

Anmäl
2009-07-20 18:40 #5 av: [hilevij]

Va kul att ni tycker om tipsen, jag märker att (jag själv ialla fall) lätt faller in i ett spår, och för att bryta detta brukar jag ge mig själv uppdrag, o.s.v Jätte kul om det kan hjälpa någon! :D

Anmäl
2009-07-20 19:42 #6 av: IdaSH

Grymt bra tips!

Anmäl
2009-07-20 20:00 #7 av: Pandy

Grymt bra artikel:D

Anmäl
2009-07-20 20:44 #8 av: Katter3

Jättebra!

Anmäl
2009-07-20 21:19 #9 av: OliviaJ

Toppenbra tips! :)

Anmäl
2009-07-20 23:13 #10 av: Mellliie

Grymt bra skrivet :]

Anmäl
2010-12-27 22:28 #12 av: Jojaton

Riktigt riktigt bra! :)

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2010-12-28 00:41 #13 av: Galoppfoto

Helt GRYM artikel! Tänker nog skriva ut och sätta upp på min "inspirationstavla" som börjar ta form.

/Malin, medarbetare på Engelskt Fullblod
www.ingaballar.blogg.se
"There are fools, damn fools and those who ride in steeplechase"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.