Annons:
Etiketterartiklar01-tips-och-teknik
Läst 13828 ggr
Lagerquist
2/22/09, 5:40 PM

Komponera din bild

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En bild kan ha alla element som krävs för att den ska bli perfekt, rätt ljus, rätt exponering, rätt bakgrund, rätt motiv och rätt tillfälle. Trots dessa förutsättningar kan bilden i slutändan ändå bli något att kasta i papperskorgen på grund av att den varit felkomponerad.

Ofta är det kompositionen som i slutändan avgör om bilden är bra eller inte. Ljus i all ära, men en bild som är perfekt exponerad kan ändå falla på att den är bristfälligt komponerad. Vad som räknas som en bra komposition hör mycket till tycke och smak. Inom fotograferingen finns ju egentligen inget konkret rätt eller fel, däremot finns det riktlinjer, vilka om man följer, ofta kan höja intrycket i bilden.
En bra komposition, leder dock i de flesta fall betraktaren in i bilden, den visar helt enkelt hur man ska uppfatta bilden.

Redaktionen vid Eastman Kodak Company uttryckte sig såhär i sin bok Fotoglädje 1979: ”Logiskt skulle man kunna tänka sig at den mest harmoniska och tilltalande bilden vore symmetrisk- huvudmotivet i mitten och andra komponenter jämnt utspridda runt omkring. Men sådana strikta kompositioner uppfattar vi vanligtvis som statiska, eftersom de saknar de två viktiga egenskaper som oftast väcker vår nyfikenhet – spänning och rörelse.

Tredjedelsregeln, femtedelsregeln, gyllene snittet

Tre enkla och pålitliga sätt för att uppnå den dynamik som Eastman Kodak Company nämner är tredjedelsregeln, femtedelsregeln och Gyllene snittet.

Femdelningsregeln
Bild 1 - femtedelsregeln

Tredjedelsregeln och femtedelsregeln är relativt lika varandra. I tredjedelsregeln placerar man huvudobjektet en tredjedel in från två av kanterna i bilden. Samma sak gäller i femtedelsregeln, då du använder dig utav de yttersta delarna av bilden för att placera viktiga element.. Att placera objektet i något av skärningspunkterna (se bild 1) höjer oftast dynamiken.

Gyllene snittet
Bild 2 - Gyllene snittet

Gyllene snittet har använts i årtionden av konstnärer och fotografer, det är också den kompositionsteknik som oftast ger mest dynamiska bilder. När man komponerar en bild med gyllene snittet delar man upp bilden i nio olika stora delar med hjälp av fyra streck; då bildas tre mindre och sex större delar. (Se bild 2) De små delarna förhåller sig till de större på samma satt som de större förhåller sig till hela bilden. Detta må låta krångligt och som tur är finns det program som kan underlätta när man beskär. Det man bör komma ihåg är att de viktigaste objekten i bilden bör placeras i närheten av de fyra skärningspunkterna.

Vinkel och Inramning

När man komponerar är det inte bara beskärningen som bidrar till en bra bild. Vinkeln bestämmer också hur vi uppfattar bilden. En bild kan förändras radikalt om man vrider kameran bara en aning neråt eller uppåt. I hästfotografi fotograferar man med fördel i jämnhöjd med hästen. Högt uppifrån och långt nerifrån brukar ge spännande effekter. Med vinklar gäller samma sak som med komposition, möjligheterna är oändliga. Vinklar man rätt kan man också ofta bli av med störande objekt i bakgrunden på naturlig väg.

Bild 3 - Inramning

Inramning
För att väcka intresse ytterligare kan man använda sig utav naturen som finns runtomkring. Exempelvis en sargvägg, ett fönster, grenar/gräs eller liknande, en inramning brukar oftast fästa koncentrationen på objektet (hästen) och bidrar därför till upplevelsen.

Till sist bör man komma ihåg att det är lika viktigt att lära sig reglerna för en bra komposition som att lära se möjligheterna med dem och bryta reglerna. För det finns inga riktlinjer och inga regler utan de enda hjälpmedel som finns är övning och erfarenhet.

Vidare läsning:

Här kan du se fler bildexempel på hur Gyllene snittet ser ut.

Här kan du ladda upp en bild och få linjerna för gyllene snittet uppritade.

Terje Hellesø har skrivit en läsvärd och inspirerande artikel om komposition för fotosidan. Läs den här.


  • Redigerat 5/13/22, 3:48 PM av Niklas
Annons:
Adrina
2/22/09, 5:48 PM
#1

Det var ju jättebra, läste lite snabbt bara, men ska defenetivt läsa igenom hela när jag har tid =)

Anna
2/22/09, 5:51 PM
#2

Riktigt bra artikel Lovisa!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Sanni
2/22/09, 6:23 PM
#3

Bra artikel! :)

Sanni - Sannis marsvin (obs! endast på finska)

Marija
2/22/09, 7:45 PM
#4

Underbart skrivet och fina bilder!

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Lagerquist
2/22/09, 8:45 PM
#5

Kul att ni uppskattar den! Säg gärna till om det är något ni inte förstår eller vill vet mer av så kan jag lägga till det Skrattande


Katter3
2/22/09, 10:13 PM
#6

Bra artikel! Glad

Mvh Johanna
www.fotografjohanna.se

Annons:
Magster
2/23/09, 9:52 PM
#7

Lvoisa nej nej neeej! Gyllene snittet ligger inte alls så nära mitten! Och absolut inget uppdelande.

Gyllene snittet ligger lodrätt en bit in på en rektangular yta, ungerfär:
|      . | där.
Detta har jag fått lära mig på mina Foto A och även på andra ställen så jag tror jag har rätt trovärdiga källor. Gyllene snittet är ingen uppdelningsteknik utan det är en punkt på en yta som sägs vara den som man väljer först att placera sig om man fick välja var som helst och ger oss därför en trygghetskänsla och tillfredställelse när vi ser motiv plaserade på lodlinjen vid gyllene snittet. Alltså ingen uppdelning och absolut inte i mitten.

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Lagerquist
2/23/09, 10:04 PM
#8

#7 Jag tyckte det lät hemskt skumt, men av allt jag sökte på och hittade engelska som svenska så stod det sådär Obestämd Du har ingen text om det?


Anna
2/23/09, 10:10 PM
#9

#7 Hänvisa gärna till källanvisningar!

Det jag har fått lära mig ang. gyllene snittet är samma som Lovisa berättar om i denna artikel. Glad

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Lagerquist
2/23/09, 10:11 PM
#10

Ja det är som det står i texten Glad


Magster
2/23/09, 10:13 PM
#11

#8 Nu när jag tittade närmare på det visade det sig att du inte hade fel, du visade bara upp något väääldigt skumt sätt att hitta punkten. Det var som jag sa bara att punkten ligger närmare mitten än vad jag hade för mig och att det finns nått skumt sätt att hitta den. Sorry, överreagerade lite ;) Min fotolärare ska få sig en svettig fråga när skolan börjar igen!

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Toltaren
2/23/09, 10:19 PM
#12

Superbra (Y)

Monday
2/26/09, 7:36 PM
#13

Jättebra och läsvärd artikel! Snacka om att jag blir sugen på att fota nu.

http://www.regret-nothing.com

Annons:
Pedro
2/27/09, 11:30 AM
#14

Superbra skrivet!

/ Annie, medarbetare på Teckning.
http://thelillan.blogg.se

Jojaton
4/25/09, 3:06 PM
#15

Jättebra! Ska läsa hela när jag har tid, hinner inte riktigt just nu. Men skummade igenom det och det verkade toppen!

Johanna - Instagram

[hilevij]
4/25/09, 7:43 PM
#16

Shit bra artikel :D

hannabrink
4/25/09, 11:33 PM
#17

Jättebra artikel! :)

Mellliie
6/13/09, 12:10 AM
#18

Superbra!

Fototokan
7/16/09, 6:34 PM
#19

Gyllene snittet i formel

Fil:Image-Golden ratio line.png

Malin-Trotsig
7/16/09, 6:49 PM
#20

Jättebra skrivet Lovisa. Men jag fattar fortfarande inte vad gyllene snittet är Skäms

Annons:
Lagerquist
7/16/09, 7:55 PM
#21

#20 Hehe det är förståeligt tog mig evigheter att komma på, men om du ser på exempelbilden för gyllene snittet så är det fyra stycken skärningspunkter, det är helt enkelt vid någon av dessa du ska placera ditt/dina objekt (bilden som finns är lite missvisande, men jag hade helt enkelt ingen bättre Oskyldig) sedan hur förhållandena är till varandra behöver man nog inte riktigt ha koll på men ungefär var skärningspunkterna befinner sig, finns massa bra exempelbilder på nätet (dock ej hästrelaterade) förstår du ngt bättre? Tyst


Fototokan
7/16/09, 8:05 PM
#22

Hela människokroppen är uppbyggd ¨på gyllene snittet tex öron, hur näsan är placerad, armar ben fötter och även snäckskal och vintergatan mm en massa iaf xD

Upp till toppen
Annons: