04. Photoshopskolan

Photoshopskolan: Beskärning

2009-01-25 00:50 #0 av: Magster

Alla får vi inte alltid till den perfekta bilden kompositionsmässigt och om bilden är bra i övrigt kan endast en del tillklippningar behövas. I denna artikel tar vi upp hur man beskär sina bilder.

Komposition

En bra början är att se om bilden ska stå upp eller ligga ned. Om bilden redan är tagen i stående format kan en ändring bli svårt men är det tagen i liggande blir jobbet mycket lättare. Om mycket luft finns över runt hästen i en liggande bild går det att alltid klippa bort lite och därmed omvandla bilden till en stående.
Sedan är det dags att granska hur mycket luft som ska finnas var. En tumregel är att lämna minst dubbelts så mycket luft framför hästen än bakom, det är för att få liv i bilden och ge den känslan av att något händer. Att centrera djur över huvud taget i bilder (mer än i porträtt rakt framifrån/bakifrån) är inte alltid så charmigt. Glöm inte att försöka beskära himlen och mark så mycket så det finns ungefär 2/3 av det den ena eller hälften, hälften, det beror på bilden självklart.

Hur man beskär

Vi tar hjälp av Photoshop för att få till själva beskärningen. Man kan beskära bilder på flera olika sätt och PS har dessutom ett eget litet Beskärningsverktyg.

Crop

Verktyget heter Crop Tool/Beskärningsverktyg och ligger under bokstaven C. Denna funktion fungerar precis som Markeringsverktyget bara att när du markerat de du vill ha kvar av bilden trycker du bara på tangenten Enter så försvinner det överflödiga.


Du använder beskärningsverktyget genom att markera den yta av bilden du vill ha kvar, den överflödiga blir mörkare. Ett tips är att markera en obetydlig yta och sedan bara dra i sidornas mittboxar, flytta markeringen eller vrida den, hela 360 grader, för att verkligen hitta den perfekta beskärningen. När du är nöjd gäller Enter, eller bocken uppe lite till höger.Artikelbild 015.jpg
Du kan vrida markeringen du gör med Beskärningsverktyget och det är främst till för att kunna beskära och räta upp bilden på samma gång, du sparar därmed kvalité i bilden.

fgd

 

Om verktygets markering gärna drar sig till bildens ordinarie kant när du kommer den som närmast kan du hålla in Ctrl för att slippa den magnetiska effekten.

 

 


Ett annat alternativ att beskära bilder är att markera de med det vanliga Markeringsverktyget som ligger under M för Markera. Markera den yta du vill ha kvar på bilden, gå upp till menyn längst upp på Bild/Image och sedan välja Beskära/Crop så försvinner den överflödiga ytan. Denna metod används vanligast om man vill ta bort bitar av bilden en i taget.

gjhyk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl
2009-01-25 00:54 #1 av: Anna

Jättebra!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-01-25 01:12 #2 av: Trollis-

Jättebra :)

Anmäl
2009-01-25 03:16 #3 av: [MajaWrangstadh]

Superbra! Visste faktiskt inte det där med att man kunde hålla in Ctrl för att slippa magneteffekten, jag har haft väldiga problem med det... haha :D

Anmäl
2009-01-25 09:57 #4 av: Adrina

Jättebra super! Visste inte heller att man kunde hålla in Ctrl.

Anmäl
2009-01-25 14:05 #5 av: Marija

#3 Håller med dej, jätteirriterande!

Kanon artikel!

Anmäl
2009-01-25 20:32 #6 av: Magster

#3, 4 & 5 En mycket bra grej som även går att använda på alla andra markeringsbesläktade verktyg :)

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl