01. Tips och teknik

Att fotografera hästar i snö

2009-01-10 15:13 #0 av: Anna

Hur gör man egentligen för att få till de där riktigt bra snöbilderna? Hur ska man exponera för att snön ska behålla sin textur och inte bli utfrätt? I den här artikeln får du svar på några av frågorna kring fotografering av hästar i snö.

Mörka hästar

När man ska fota hästar av det lite mörkare slaget i snön - exempelvis mörkfuxar, bruna, svarta och/eller mörkbruna - är det lätt att snön blir överexponerad (för ljus) när man exponerar efter den mörka hästen. Därför kan det i ett sådant fall vara en bra idé att fota när solen inte är framme, utan när det är molnigt/halvmolnigt. Det hjälper till att behålla snöns textur.

Sedan gäller det att prova sig fram! Man kan ju först testa att exponera efter hästen - blir snön för ljus då? Sedan kan man ju ställa in efter snön - blir hästen för mörk då?
När man kommit fram till en slutsats i dessa frågor gäller det att ställa in någon sorts mellaninställning för att få bäst resultat.
Det kan även vara ganska häftigt att snön blir så pass ljus (observera - ej överexponerad, bara ljusare än vanligt) att hästen ser frilagd ut. Då kommer hästen i varje fall att synas tydligt.


(ovan) Den här bilden är tagen för 2 år sedan under en molnig vinterdag. Som ni ser har det uteblivna solljuset hjälpt till att behålla en svag textur i snön och hästen är inte underexponerad.


(nedan) Den här bilden föreställer samma häst - 2 år senare. Bilden är fotad under starkt solljus och till råga på allt ligger ljuset fel, vilket bildar en överexponerad bakgrund som även sträcker sig in på hästens ljusa huvud.

 
Ljusa hästar

Eftersom jag haft tillgång till många skimmelhästar att fotografera genom åren har jag börjat lära mig hur man ska gå till väga för att fota dem även i snö. Det är lätt hänt att både hästen och snön blir överexponerad, eller att den ljusa hästen framträder otydligt och försvinner in i den lika ljusa bakgrunden.

Det jag har märkt är att det oftast hjälper att ta hjälp av en mörk bakgrund, t.ex en skog eller liknande, för att framhäva hästen ur snön.

På bilden här till vänster är det några träd i bakgrunden som gör att hästen framträder tydligt, samtidigt som snön blåser in från sidan och ger en häftig effekt.

Det är ännu svårare att fotografera både en mörk och en ljus häst på samma gång. Risken är stor att den ljusa blir överexponerad och/eller den mörka underexponerad.
Prova dig fram i olika vinklar där ljuset faller på olika sätt. Motljus har jag märkt fungerar relativt bra (i rätt vinkel vill säga), då mörkas den ljusa hästen oftast ner lite och den mörka får en "glöd" runt sig och framträder tydligare. Men man kan fortfarande räkna med att få ljusa upp den mörka hästen något i sitt bildbehandlingsprogram efteråt.


Fotad i motljus (ljuset faller in från höger). Den mörka hästen är något uppljusad i Photoshop efter fotograferingen men den vita hästen är orörd.

 

Skydda kameran mot kyla

När man är ute och fotograferar i snö och kyla är det viktigt att skydda kameran väl. Dels från väta och dels från kondens när man sedan tar in den igen.
Snöar det när du fotar kan du med fördel använda dig av något sorts provisoriskt skydd, t.ex vira en jacka/halsduk runt kameran och objektiv, eller ta med en plastpåse ut som du klipper till så att den passar.
Batterierna i kameran har en tendens att ladda ur fortare om det är kallt ute. Ha dem därför i handen/fickan när du inte fotar - värmen gör att de laddas upp igen.

När du fotat klart och ska ta in kameran in på ditt rum är det viktigt att undvika kondens (fukt). Låt därför kameran ligga kvar i den kalla kameraväskan ett tag, men låt väskan stå öppen och t.ex nära ett element. Då väskan värms upp gradvis, gör även kameran det. Efter ca en kvart borde det vara OK att ta upp kameran ur väskan, du märker själv om den fortfarande är iskall eller om den börjat "tina upp".

Slutord: Kom ihåg att det finns inga rätt och fel vad gäller fotografering. Utforska nya inställningar, vinklar och idéer. Som fotograf bör man ju sträva efter helt unika bilder, eller hur?

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-01-10 15:47 #1 av: NettanLindholm

Jättebra skrivet! :)

Anmäl
2009-01-10 15:55 #2 av: OliviaJ

Toppen! :)

Anmäl
2009-01-10 15:55 #3 av: Adrina

Fint fint! =)

Anmäl
2009-01-10 16:19 #4 av: Magster

Jättebra Anna!

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl
2009-01-10 18:49 #5 av: matildah

Underbar artikel med bra illustreringar!

Anmäl
2009-01-10 18:54 #6 av: mimmibackman

Superbra artikel! :)

Anmäl
2009-01-10 18:57 #7 av: Trollis-

Jättebra ^^

Anmäl
2009-01-11 00:16 #8 av: Marija

Kanon!

Anmäl
2009-01-11 10:32 #9 av: Jojaton

Jättebra!

Anmäl
2009-01-16 14:47 #10 av: Haag

Kanon Anna :D

Mvh Emma Haag

www.haagfoto.se 

 

 

Anmäl
2009-01-17 16:43 #11 av: Reim

Jättebra! :D

Vill bara tillägga ang detta med kamera i kyla-om man inte har en kameraväska så går det även bra med en plastpåse som man knyter igen :)

Anmäl
2009-01-25 23:22 #12 av: BrightGloria

Underbart bra artikel!

Anmäl
2009-02-10 21:07 #13 av: Musse-Pigg

Jättebra

 

Anmäl
2009-02-12 13:32 #14 av: karinlindberg

Jättebra! Synd att jag inte läste det innan jag åkte till mitt land där det var 1 dm snö och en mörk + en ljus häst! Haha.

Här är en bild därifrån i alla fall. En av de som blev bra, de där man ser snö på marken också blev lite knepiga ;)

Rodi ser snäll ut ->

Anmäl
2009-02-14 17:13 #15 av: Hedlundskan

SkrattandeJätte bra artikel anna!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.