01. Tips och teknik

Att uttrycka känslor i en bild

2008-12-17 21:26 #0 av: Lagerquist

Att fotografera är lätt, att fotografera en bild som säger något, är svårare. I artikeln beskrivs det svåra med att få den där perfekta bilden, att det inte bara är att trycka på knappen utan det gäller att lägga ner hela sin själ i bilden, att skapa.

Man säger att en bild säger mer än tusen ord, men i verkligheten är det väldigt få bilder som faktiskt kan spegla så många. De flesta fotografierna är tagna av människor i syfte att dokumentera, inte skapa.

En typisk bild kan vara av en familjs semester i Spanien, eller av skidresan till alperna, gemensamt för dessa bilder är att alla uttrycker samma känsla; glädje. Fotografen säger ”Le åt kameran!” eller ”Omelett!” för att skapa en känsla av att det var en riktigt rolig semester. Det är okej, om bilder av flinande människor är allt du vill se, men om du vill att din bild ska uttrycka mer, få dig att verkligen komma ihåg tillfället, så är det bästa tillfället att ta fotografier när känslorna är som mest äkta. Ta bilden när personerna är som gladast eller argast eller mest ledsna, för det vill verkligen bidra till med känsla i bilden. Världens mest välkända fotografer säger inte ”Omelett” (kanske om denne arbetar med modeller, men det är en helt annan sak och jag tror fortfarande inte att de säger ”Omelett!”), nej, de arbetar med vilken känsla personen uttrycker just då, och för att utveckla känslan väljer de ofta att fotografera arga bilder tillsammans med en stormig himmel, sorgsna bilder på regniga dagar och glada bilder på en solig söndags eftermiddag.

”Ett fantastiskt fotografi är fotograferat i det djupaste sinnet, och är, därför ett sant uttryck över vad man känner om livet i dess helhet.”

Detta var en gång sagt av Ansel Adams, och hur sant är inte det? Det är omöjligt att säga hur man ska skapa det fantastiska fotografier, men du vet när du har gjort det. Det är när känslan i bilden väcks till liv. Alla kan ta det, amatör eller proffs, men det är definitivt svårare att skapa än det som skapas när du säger ”Cheese!”.

Men poängen med fotografering är att du kan ha övat precis hela livet, men när du äntligen får den där bilden är det som att du fångat en del av en människas själ. Om det var en häst som porträtterades så berättar den sin egen historia. När det händer, är ord överflödiga. Det är omöjligt att beskriva den bilden med tusen ord, för du kan inte ens säga ett.

Av: Ellinor Bergman - Monday

Anmäl
2008-12-17 21:30 #1 av: Magster

Otroligt bra artikel, mycket kloka ord.

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl
2008-12-17 21:37 #2 av: Anna

Riktigt bra!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2008-12-17 21:55 #3 av: Lagerquist

Jag håller med! Fantastiskt bra skrivet! :D

Anmäl
2008-12-17 22:05 #4 av: Magster

#3 Haha x) Du står ju för översättningen ;)

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl
2008-12-17 22:42 #5 av: Marija

Riktigt bra skrivet!

Anmäl
2008-12-17 22:43 #6 av: Lagerquist

Jade klart, lite ego får man väl va? 8D
Haha nejmen, det är Ellinors artikel i grund och botten även om språket är ett annat :P

Anmäl
2008-12-17 22:52 #7 av: Monday

Jättekul att ni gillar den! Skrattande

Den är egentligen skriven på engelska och är en uppsats till skolan, men som Lovisa så snällt översatte. Så helt klart en massa cred till henne också!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.