Annons:
Etiketterartiklar04-photoshopskolan
Läst 8063 ggr
Lininaa
9/28/08, 5:35 PM

Photoshopskolan: Funktionsmakro

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I den här artikeln tar vi upp hur man använder funktionen ”funktionsmakro” i Photoshop.

Funktionsmakrot är en funktion som kan spela in det du gör med en bild, för att sedan spela upp det på en annan. På så sätt slipper du upprepa det du redan gjort en gång. Funktionsmakrot är alltså mycket smidigt att använda för att spela in en redigering du ofta använder dig utav. Det kan vara till exempel att förminska en bild, att använda autonivåer eller att lägga på skärpa.

------------------------------------------

Börja med att öppna Photoshop samt en valfri bild. Det spelar ingen roll vilken bild det är, det kommer inte att påverka hur funktiosmakrot blir.

Nu ska du öppna fliken för funktionsmakron så att du kan se var ditt makro kommer att sparas. Vi utgår från att du har dina lager öppna och har då alltså fliken "Lager" (Layers) öppen. Du ska nu växla till fliken som heter "Funktionsmakron" (Actions) och ligger längst till höger (se bild).

1.jpg

Då du klickat dig dit ska du se denna sida (se bild nedan).

2.jpg

Där visas alltså de olika mappar du har för funktionsmakron. Du kan lägga till en ny mapp genom att klicka på mappen (se bild, nummer 1.) eller ta bort en mapp/ett funktionsmakro genom att klicka på soptunnan (se bild, nummer 2.)

3.jpg

För att börja skapa ditt funktionsmakro klickar du på symbolen som är mellan 1. och 2. på bilden här ovanför. Då kommer en ruta upp där du kan välja vissa inställningar för ditt makro. Fyll i namn, i vilken mapp makrot ska sparas, om det ska ha något kortkommando eller någon färg. När du är klar klickar du på "Spela in", och funktionsmakrot kommer börja spelas in direkt.

4.jpg

Nu gör du det du vill med bilden, precis som vanligt. Om du tycker att det är enklare när du ser lagren framför dig kan du växla tillbaka till "Lager"-fliken.

När du är klar med redigeringen klickar du på fyrkanten längst till vänster där nere (se bilden två bilder upp) som stoppar inspelningen. Nu är ditt funktionsmakro klart!

För att spela upp makrot öppnar du den bilden du vill använda makrot på, öppnar sedan "Funktionmakron"-fliken, letar upp ditt funktionsmakro och klickar på "playpilen" (tredje från vänster på bilden två bilder upp). Ditt funktionsmakro spelas nu upp, och din redigering upprepas på bilden du nu har valt!

Tips: Tänk på att funktionsmakrot inte tar hänsyn till olika bilder, utan bara spelar upp det du spelat in rakt av. Så om du t.ex. hade en stor bild när du spelade in makrot och lade på en lagom mängd skärpa för den bilden, kanske skärpan inte alls blir bra om du spelar upp makrot på en mindre bild.

För att slippa detta kan du klicka i rutan som är inringad på bilden nedan. Nu kommer mitt funktionsmakro inte att lägga på Smart skärpa med det värdet jag valde när jag skapade makrot automatiskt. I stället kommer rutan för Smart skärpa komma upp och funktionsmakrot kommer inte fortsätta förrän det att jag klickat OK i den rutan. Jag har då alltså möjliget att ändra värdena och ställa in dem efter bilden makrot jobbar med just för stunden.

5.jpg

Observera att guiden är skriven efter Photoshop CS3 och att funktionen funktionsmakro inte finns i vissa äldre Photoshopversioner.

  • Redigerat 5/13/22, 3:18 PM av Niklas
Annons:
MLphoto
9/28/08, 5:53 PM
#1

Skitbra =)

"Om förhållandet bygger på förtroende, lyder hästen även utan bett och tyglar."

Katter3
9/28/08, 6:34 PM
#2

Jättebra! :)

Mvh Johanna
www.fotografjohanna.se

neonrosa
9/28/08, 7:59 PM
#3

Toppen Lina =)

Marija
9/28/08, 9:07 PM
#4

Mycket bra!

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Trollis-
9/28/08, 9:14 PM
#5

Värkligen jättebra! :D

Lininaa
9/28/08, 9:14 PM
#6

Kul att ni gillar den =)

Annons:
Anna
10/17/08, 5:20 PM
#7

"Observera att guiden är skriven efter Photoshop CS3 och att funktionen funktionsmakro inte finns i äldre Photoshopversioner."

Det tolkar jag som att actions inte finns i varesig CS eller CS2, som är äldre än CS3. Men jag har CS2 (inte orkat uppdatera än) och där finns actions =)

Men toppenbra skrivet Lina!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Lininaa
10/18/08, 12:29 AM
#8

#7 Ojdå, lite luddigt formulerat ;) Har inte exakt koll på vilka versioner det finns i, men vet att det inte finns i några av de äldre i alla fall.

FridaW
11/11/08, 11:03 PM
#9

Verkligen jättebra! 

Försökte göra det själv, dock så förminskades bara bilden och texten som jag hade satt på den första ville inte hamna på den andra bilden. Vad ska jag göra för att texten också ska hamna på den andra bilden?

Hälsningar Frida
fridawestergren.com

LnKarlsson
3/4/09, 9:51 PM
#10

Funktionsmakron är underbart! Och jag har använt en så gammal version som photoshop 6.0 (inte elements) och där finns actions/funktionsmakron med!

Hedlundskan
3/10/09, 5:39 PM
#11

Jätte bra!

Kattapult
8/14/09, 3:03 PM
#12

Det går inte att spela in brushes med actions va? Provade att sätta dit loggan, men det funkade inte. :P

Magster
8/14/09, 3:29 PM
#13

#12 Jo, det ska gå att göra precis som med det andra!

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Annons:
Kattapult
8/14/09, 3:34 PM
#14

#13 Hmm. Konstigt! Det funkar nämligen inte.

Gramilah
8/21/09, 9:32 PM
#15

Jag har cs3, men det finns bara lager och banor… Hur får man dit de andra? ;)

Gramilah
8/21/09, 9:34 PM
#16

Jag hittade nu.. Fick visst gå till fönster och ta visa… ^^

ElinP
5/16/10, 7:34 PM
#17

Har problem: Jag spelar in mitt macro men sen nä'r jag ska spela upp det på en bild så står det att den inte kan lägga in loggan. Varför blir det så och hur kan man fixa det?

Behöver ett snabbt svar!

Upp till toppen
Annons: