06. Köpråd

Att köpa objektiv

2008-07-03 18:04 #0 av: Anna

Hur ska man gå tillväga när man köper optik? I den här artikeln tar vi upp viktig info som är bra att veta innan man bestämmer sig.

Innan man börjar leta efter ställen att köpa optiken på gäller det att veta ungefär vad man är ute efter.

Ställ dessa frågor till dig själv:

  • Vad vill jag fota mest?
  • Kan jag tänka mig att köpa begagnat?
  • Vill jag handla online eller i butik?
  • Vilken prisklass intresserar mig?

Om du är ute efter ett allroundobjektiv, dvs. ett som fungerar bra till det mesta, söker du efter en optik med bred brännvidd.
Vill du fota hästsport är du med stor sannolikhet ute efter ett telezoomobjektiv, samtidigt som om du söker ett porträttobjektiv kanske kan nöja dig med en fast optik.

Är du samtidigt ute efter ett ljusstarkt objektiv som tar bra bilder under mörka tillstånd får du gå upp i pris då dessa i regel är dyrare än de med lite sämre ljusstyrka. Då kan det vara en idé att köpa begagnat för att spara lite pengar.

När man fotograferat aktivt ett tag bygger man oftast upp ett "lager" av objektiv, så man har ett av varje som man känner att man behöver.

När du bestämt dig för vad du är ute efter börjar själva letandet. Beroende på vad du har för kamera varierar objektivutbudet.
En bra idé kan vara att kika runt på internetsidor som säljer kameror och tillbehör; Scandinavian Photo, Cyberphoto m.fl.
Har du en Canon behöver du givetvis ett Canonobjektiv, alternativt ett Tamron/Sigma med Canonfattning. Likadant om du har Nikon, Pentax eller något annat märke. Har du fel fattning fungerar inte objektivet till din kamera. Kom därför ihåg att läsa all information du kan hitta om de objektiv du är intresserade av.

Recensioner är ett bra sätt att få höra vad andra ägare till objektivet tycker och tänker. Man kan hitta recensioner på många ställen, exempelvis Fotosidan.se.

Har du hittat ett objektiv som du är säker på att du vill ha och som passar din budget, behöver du bestämma dig för var du vill handla. Online, i butik, eller begagnat?

Om du köper online tillkommer en fraktkostnad som varierar mellan olika butiker. Däremot är priset ofta något billigare än i butik, så man kan spara pengar ändå. Leveransen tar även minst några dagar, så man kan inte beställa precis innan ett viktigt fotoevenemang eller liknande.
Vill du köpa i butik slipper du fraktkostnad samt långsam leverans - istället får du objektivet med dig hem direkt. Du får även chansen att titta på, klämma och ev. testa optiken innan du köper det.
Hittar du det objektivet du vill ha till ett bra pris begagnat kan det självklart vara ett riktigt kap. Men vid alla begagnade köp gäller det att vara väldigt försiktig. Säljaren är inte alltid ärlig vad gäller objektivets skick osv. Kräv alltid tydliga närbilder på samtliga glas/linser i optiken, då ser du om det finns repor eller andra skador. Fråga även hur länge säljaren ägt det och varför han säljer.
Var även försiktig med betalningen, försök alltid få hem varan innan du betalar. Vissa säljare går med på detta, men de flesta inte. Det allra bästa är självklart om man själv kan åka hem till säljaren och hämta objektivet, alternativt att säljaren kan komma hem till dig och lämna det.

Det finns massor att tänka på innan man köper objektiv - det här var lite matnyttig information...

Lycka till!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2008-07-03 18:29 #1 av: MajaWrangstadh

Skitbra Anna!

Anmäl
2008-07-03 18:33 #2 av: LindaKarlstrom

toppenbra artikel! :)

Anmäl
2008-07-03 19:03 #3 av: Trollis-

Jättebra! :D

Anmäl
2008-07-03 20:46 #4 av: Lozzan

Intressant artikel!

Anmäl
2008-07-03 22:05 #5 av: berry

jätte toppen bra artikel!

Anmäl
2008-07-03 22:07 #6 av: Anoziz

Great Flört

Anmäl
2008-07-04 01:04 #7 av: denisesalomonsson

asbra :D

Anmäl
2008-07-04 01:57 #8 av: Holmarn

Bra!! :)

Anmäl
2008-07-05 15:45 #9 av: Ellsa

Bra :D

Anmäl
2008-07-05 19:53 #10 av: Marija

Jättebra!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.