07. Fakta

System, kompakt & digitalkameran

2007-10-26 14:14 #0 av: Anna

Vilken typ av kamera man väljer påverkar de fotografier man kan ta. Skillnaderna beror bland annat på vilken utrustning som finns tillgänglig och vilka möjligheter till efterbehandling som finns. Läs mer om de vanligaste kamerorna på marknaden: system, kompakt & digital -kameran.

Systemkameran en kamera med utbytbart objektiv. Vanligen består systemet av ett kamerahus samt olika objektiv, sökare, adaptrar, filter, mellanringar och fotoblixtar. Alla spegelreflexkameror på marknaden idag är som regel systemkameror.

För- och nackdelar

  • De kan användas för fler ändamål (eftersom objektivet är utbytbart), detta eftersom det idag är tekniskt omöjligt att konstruera ett objektiv som med hög kvalité både kan fånga bilder med macro, vidvinkel och extremt tele.
  • De väger i regel mer än kompaktkameror. Detta kan vara en fördel eftersom det då är enklare att hålla kameran stilla, men andra tycker det gör kameran jobbigare att ta med sig.
  • De är oftast större än kompaktkameror vilket gör dem klumpiga och jobbiga att ta med sig.
Följande punkter gäller enbart jämfört med digitala kompaktkameror
  • De har vanligen en större bildsensor vilket ger mindre brus, speciellt i svagt ljus.
  • De kan sällan visa en förhandsvy på LCD-skärm på grund av spegelreflexkonstruktionen. Man måste alltså använda den optiska sökaren och sen titta på bilden via LCD-skärmen först efter man tagit den.
  • De ger ofta ett mindre skärpedjup tack vare den större sensorn, vilket är utmärkt till exempel vid porträttfoto, men som kan vara ofördelaktigt vid dokumentärt foto av exempelvis växter.
Kompaktkameran är en typ av kamera som till storleken är mindre än till exempel system-, mellan- och storformatskameror. Trots den ringa storleken kan en kompaktkamera ofta hålla en hörhållandevis hög tekniskt och kvalitetsmässig nivå. Däremot kan kompaktkameran oftast inte anpassas lika flexibelt till olika behov som till exempel en systemkamera.

Digitalkameran är en kamera där bilden exponeras på en digital bildsensor istället för på en fotografisk film. Bilderna lagras sedan i ett elektroniskt minne. Vanligen har digitalkameror en inbyggd skärm på vilken man omedelbart kan se hur bilden blev. Framkallning behövs inte i vanlig mening, utan bilden skrivs ut direkt på en fotoskrivare eller skickas iväg för utskrift på ett professionellt fotolabb. Det är även vanligt att helt avstå från papperskopior, utan istället direkt visa bilderna på dator eller tv.

Källa: Wikipedia
Av: K.Nowak

Relaterade länkar

Av: K.Nowak

Datum för publicering

  • 2007-10-26

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2007-10-26 17:07 #1 av: Cavello

Välskriven artikel!

Anmäl
2007-10-26 17:21 #2 av: Lininaa

Bra artikel :)

Anmäl
2007-10-26 20:32 #3 av: AnnaFreds

Bra artikel!

Anmäl
2007-10-26 21:42 #4 av: Marija

Bra skrivet!

Anmäl
2007-10-26 23:21 #5 av: OliviaJ

Håller med dom andra, bra artikel :)

Anmäl
2007-10-27 00:59 #6 av: Moa-winberg

bra artikel

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.