Annons:
Etiketterartiklar06-köpråd
Läst 3531 ggr
Anna
8/12/07, 12:44 AM

[Del 1] Att köpa kamera

Hur ska man gå tillväga när man köper en kamera, och var ska man köpa den? Här följer en artikel om just det ämnet - att köpa kamera.

Var ska jag köpa min kamera?

Ja, att veta var man ska köpa sin kamera är ju inte alltid så lätt. För det första finns det väldigt många olika affärer att välja på, och sedan måste man bestämma om man ska köpa den på internet eller i en vanlig butik.
Att köpa en kamera på internet kan vara både till för- och nackdel.

Fördelar med att köpa på internet

Den största fördelen är väl priset, oftast kommer man undan lite billigare än i en vanlig butik. I vissa internetbutiker skiljer det inte alls så mycket mot en vanlig butik, och i andra skiljer det mer.

Sedan så slipper man att själv åka till affären, utan får kameran direkt hem (eller att man får hämta den någonstans), detta kan ju vara till fördel om man bor på ett ställe där det inte finns en affär som erbjuder kameror i närheten.

Nackdelar med att köpa på internet

Det som man först kommer att tänka på är väl att man inte alltid vet och kan bli garanterad att kameran kommer oskadd hem till en. För det mesta behöver man nog inte oroa sig för detta, de större företagen skulle inte riskera sitt rykte genom att inte packa in varorna ordentligt.
Men det mest viktiga är väl att man inte kan känna på kameran som finns på internet, därför är det bra om man ändå kan åka till en butik och känna på kamerorna där, innan man beställer.
Sedan så tar ju leveransen sin tid också, inte alltid särskilt lång, men om man vill vara säker på att få hem den till en visst datum bör man beställa en tid i förväg eller själv gå till en butik och köpa den.

Någonting att tänka på är att titta om din vara finns på lager, annars tar det extra lång tid, hur lång tid det tar brukar gå och läsa på hemsidan.

Att välja rätt butik

Speciellt viktigt är det om du köper på internet, att välja en butik du litar på. Hittar du en hemsida som utlovar extremt billiga priser bör du kontrollera om detta verkligen stämmer. Hör med andra, har någon annan köpt någonting därifrån? Kolla även upp extra avgifter så som frakt, i bland tillkommer även avgifter beroende på vilket sätt man väljer att betala på. Ser någonting misstänkt eller oklart ut bör du kolla på en annan affär istället.

Försök att alltid välja affärer du känner till och kan få rekomenderade från andra, och kanske lägga ut en hundralapp extra istället för att chansa och du kanske inte får någon vara alls.

Att köpa begagnat

Att köpa begagnat kan vara till stor fördel. Det blir (oftast) billigare, och i bland kan du få med små extra tillbehör, som tillexempel minneskort, i priset. Dock bör man kolla efter utrustning i närheten av där man bor, för bäst är det om man kan åka och prova, känna, klämma och kontrollera så att allt stämmer överens med vad man fått beskrivet för sig.
Om det är en kamera, be att få testa att ta några kort för att se att det inte finns dolda fel. På objektiv bör man kolla linsen noga efter repor etc, som inte syns på bilder eller vid första anblicken.

På de flesta sidor kan man även skriva omdömen om säljare/köpare, kontrollera dem så att din säljare har positiva omdömen och är rekomenderad från andra köpare. Ett tips kan vara att titta om man hittar något register över stulna fotoprylar (om det är just det du letar efter), så att du inte råkar köpa stöldgods. Tyvärr finns många bedragare, och det är lätt för dom att på ett eller annat sätt lura dig på pengar, så var försiktig och som tidigare sagt, kolla på omdömen om personen. Du bör också kolla så att alla omdömen inte är från samma person, då det kan vara "uppgjort".

Statistik

Mellan 9-11 augusti har 46 medlemmar på Hästfoto iFokus svarat på en undersökning. Den visar att 63% av de som varit med och röstat har köpt sin kamera i en vanlig affär (dvs. inte på internet). 28% har köpt sin kamera på internet och restrerande 9% har köpt sina kameror begagnade, antingen på internet eller "i verkligheten". Observera att detta endast gäller kamerorna, en medlem som röstat på att de köpt sin kamera i vanlig affär, kan alltså ha köpt objektiv, väska etc på internet.

Av: Lininaa

I nästa del får ni tips hur hur man ska kunna välja vilken kamera man ska köpa.


  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Lininaa') "javascript:void top.ShowProfile('Lininaa')")
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Lininaa', 'Contact.aspx') "javascript:void top.ShowProfile('Lininaa', 'Contact.aspx')")

Datum för publicering

  • 2007-08-11

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

  • Redigerat 5/13/22, 3:09 PM av Niklas
Annons:
Lininaa
8/12/07, 1:45 AM
#1

Vad roligt ^^ Säg gärna vad ni tycker om den (:

Cavello
8/12/07, 1:49 AM
#2

En riktigt bra artikel om det viktigare man behöver tänka på! Keep up the good work. Fast skulle gärna vilja ha med lite bilder, roligare att läsa.

Lininaa
8/12/07, 1:59 AM
#3

Tack (: Tyvärr har jag inga bilder som passar.. Men håller med om att det skulle se trevligare ut. Men vad ska man ha bild på liksom? (x En affär?

Emelie-G
8/12/07, 2:43 AM
#4

Man skulle ju kunna ta en print screen av tex cyberphotos hemsida och lägga mellan för- och nackdelarna med att köpa på internet? ;)

Lininaa
8/12/07, 12:12 PM
#5

Jo, det är klart. Men isåfall får Attlid avgöra om hon vill lägga in det, eftersom att jag ändå inte kan skicka en bild i PM. Tänkte också på att det kanske blir lite reklam? Men det kanske inte gör något.. (:

Marija
8/12/07, 12:52 PM
#6

Bra jobbat (y)

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Annons:
Lininaa
8/12/07, 12:56 PM
#7

#6 Tack! (:

Anna
8/12/07, 2:20 PM
#8

Jag tänkte också på det där med bilder, vi får se om jag sätter ihop någonting ;)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Pedro
8/12/07, 3:26 PM
#9

Bra jobbat :)

/ Annie, medarbetare på Teckning.
http://thelillan.blogg.se

Lininaa
8/12/07, 4:37 PM
#10

#9 Tackar! (;

KarolinaNowak
8/12/07, 5:03 PM
#11

Tycker inte att alla artiklar behöver fyllas med bilder ;)

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Dellah
8/12/07, 6:39 PM
#12

Jättebra artikel! :)

Jojaton
8/12/07, 7:11 PM
#13

Superbra Lina! :D Tog med allt, tror jag :D

Kanske fördelar/nackdelar med att köpa i affär, förutom priset är det ju en mängd med plus där också. Sedan kanske det hade varit bra att ta med att köpa i Kit, och i såfall vilket kit osv. men det kanske du tar med i nästa del

Johanna - Instagram

Annons:
Lininaa
8/12/07, 8:23 PM
#14

#12 Vad bra att du gillar den (:

#13 Haha, tack Johanna (: Vet faktiskt inte, det var inte ens planerat från början att det skulle bli en del 2! (; Så vi får se vad som kommer med då..

Lininaa
8/13/07, 6:37 PM
#15

puttar (;

Lininaa
8/14/07, 8:34 PM
#16

Putt (;

Jojaton
8/14/07, 10:20 PM
#17

Snälla gör en del två Lina! :D Haha! xD Gillar värkligen den <3

Johanna - Instagram

divansson
8/14/07, 10:50 PM
#18

Jättebra jobbat ;) :) som sagt, skulle va kul med nån bild, men lite svårt att hitta kanske. håller med #17 en till ;)

Magster
8/17/07, 2:54 PM
#19

Kommer det att komma någon del 2 eller finns det redan? Bra artikel för övrigt!

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anna
8/17/07, 2:56 PM
#20

#19 Det kommer en del två så småningom.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: