2014-02-27 11:33 #0 av: Anna

Nikons tidigare toppmodell D4 lanserades för två år sedan, och har sedan dess varit det självklara flaggskeppet för många pressfotografer runt om i världen. Nya D4s ser inte ut som en stor uppgradering vid första anblick - men under skalet gömmer sig ett flertal rejäla uppdateringar.

Specifikationer

  • 16.2 megapixels fullformatssensor
  • Vikt 1340g (inkl. batteri och minneskort)
  • 11 bilder per sekund
  • 3,2" LCD
  • 51 AF-punkter

D4s har bland annat fått en ny sensor, dock fortfarande på 16 megapixlar, med möjlighet till 12-bitars RAW-filer - något som många Nikonanvändare väntat på sedan Canon lanserade sin motsvarighet "sRaw" för sju år sedan. Nikons nya small-RAW ger dig okomprimerade NEF-filer med en betydligt mindre upplösning på 4 megapixlar.

Den nya sensorn kommer även med ett utökat iso-omfång. Max-isot stannar inte längre på 204 800, utan sträcker sig ändå upp till imponerande 409 600. Hur D4s lyckas hantera de höga iso-nivåerna återstår att se.

Med D4s kommer även en ny processor, EXPEED 4, som lovar snabbare prestanda och bättre bildresultat.

En annan stor nyhet är den uppgraderade autofokusen, som ska vara mycket snabbare och med en ny sorts grupp-AF där upp till fem fokuspunkter följer och prioriterar det närmaste motivet som punkterna reagerar på. 

D4s kommer även med ett nytt, kraftfullare batteri, som ska kunna ge över 3000 exponeringar per laddning.

Bildkälla: engadget.com

Den 6 mars släpps D4s på marknaden, med en förväntad svensk prislapp på ca 58 000 SEK.