2014-03-16 19:20 #0 av: Eklang

Recension av Canon EOS 450D - En systemkamera för nybörjare som har mycket att ge.

Bildkälla: Cyberphoto.se


Specifikationer:

  • 12,2 MP
  • 3,5 b/s
  • 9 AF-punkter
  • ISO 100 – 1600
  • Slutartid 1/4000 – 30 sek

Canon EOS 450D är uppföljaren till 400D, och den största skillnaden är den högre upplösningen, displayen samt att den är utrustad med Live View. Något vi idag kanske ser som en självklarhet. När lanserades den här godingen då? Jo - i Mars 2008, den har alltså några år på nacken.

Men trots att den är nästan exakt sex år gammal, så är det en veteran av alla dess slag. På produkttester under 2008 så prisades den som bästa systemkamera med APS-C sensor, bland annat för sin korrekta vitbalansering, men också för att bilderna bearbetas i 14 bitars färgdjup vilket ger finare och jämnare nyanser.

 Jag har ägt kameran i sex år, och den har vart helt problemfri och gått nästan över 100 000 exponeringar på den tiden – och fungerar fortarande utan problem. Mycket, om inte allt, av mina fotokunskaper har jag lärt mig med den här kameran. Den är otroligt lätt med sina 457 gram, smidig att ta med sig, men den är också enkel att lära sig. För mig som har ganska små händer ligger den bra i handen, om än inte perfekt. 

Men den är ju som sagt sex år gammal, kan den mäta sig med de nyare kamerorna? Om man inte stirrar sig blind på megapixlar och ISO-tal, så kan den absolut konkurrera med de nyare kamerorna. Den kanske inte har alla finesser som dagens kameror har, med video och allt vad det är, men den är absolut ett krutpaket i liten förpackning som levererar. Så att säga att en nyare kamera är mycket bättre – det är en överdrift.

När den kom ut fick man ge 7700 för enbart kamerahuset, nu kan man hitta begagnade för runt 1000-lappen. 

Ger den här kameran 4 av 5 stjärnor, en perfekt nybörjarkamera som har mycket att ge.

Bildkälla: Cyberphoto.se