Annons:
Etiketterartiklar03-bildhantering
Läst 4592 ggr
Anna
2014-03-22 19:34

Från Photoshop till Lightroom: Steg för steg

Det har gått 24 år sedan Adobe först lanserade redigeringsprogrammet Photoshop, den 19 februari 1990. Det hann dröja ända tills 2006 innan de släppte Lightroom - en kraftfull lillebror, mer specifikt inriktad på hantering av just fotografier.

Jag har, som många andra, nästan uteslutande behandlat mina bilder i Photoshop under de år jag varit aktiv inom branschen. Från CS2 när jag först började för runt nio år sedan, till CS6 idag. Jag har egentligen alltid varit nöjd med mitt arbetssätt i Photoshop, men efter att ha hört mycket gott om Lightroom beslöt jag mig förra året för att prova om det var något för mig.

Vad är Lightroom?

Adobe Photoshop Lightroom är en mjukvara framtagen specifikt för fotoredigering, till skillnad från Photoshop som inriktar sig på allt från fotoredigering till 3D och grafisk design. Utöver redigeringsmöjligheterna är Lightroom även en databasdriven programvara som automatiskt läser bildens metadata och sedan skriver ny information om varje enskild bild i en ny databas, en lokal katalog. Detta gör att när bilderna importeras kan du lägga till valfri information till dina bilder, till exempel tagga dem med specifika sökord, flagga dem eller ge dem enskilda klassificeringar. Tack vare detta kan du sedan enkelt sortera dina bilder och snabbt hitta vad du söker. Lightroom har även inbyggd möjlighet att dela bilder direkt till exempelvis Facebook eller Flickr. 

Photoshop vs. Lightroom

Den största skillnaden mellan de två mjukvarorna är, som jag beskrev ovan, hur de hanterar dina bilder. Photoshop saknar möjligheten att organisera och katalogisera bilderna du öppnar, eftersom Photoshop inte består utav en databas.

Lightrooms mjukvara är s.k "non-destructive", oförstörande, på det sätt att Lightroom aldrig gör några permanenta ändringar på dina originalbilder. Dina original ligger alltid på din hårrdisk, och Lightroom håller isär dina original från dina bearbetade versioner. Du riskerar med andra ord inte att spara över dina original på något sätt, vilket ibland av misstag kan uppstå i Photoshop - och vara förödande om man inte har säkerhetskopierat dem innan.

Vid RAW-behandling krävs pluginet Camera Raw till Photoshop för att råfilerna ska gå att öppna, medan Lightroom har inbyggt stöd för RAW.

Med Lightroom kan du även gå tillbaka och återställa dina ändringar under hela arbetets gång, vilket är omöjligt i Photoshop så länge man inte gör ett nytt lager för varje enskild handling.

Det går absolut inte att komma ifrån att Photoshop erbjuder en hel del mer än vad som finns i Lightroom. Faktum är att Photoshop erbjuder allt det som finns i Lightroom, plus mer. I Photoshop kan man dessutom jobba med lager, något som inte är möjligt i Lightroom. Den största anledningen till att fotografer väljer Lightroom trots detta handlar om just den kraftfulla och lättöverskådliga indexeringen av de bilder man importerar. Den både förenklar och påskyndar arbetet drastiskt. Lightroom är även betydligt lättare att lära sig tack vare den logiska och tydliga layouten. Är man sedan tidigare van vid Photoshop tar det en stund att vänja sig, men när man väl gör det ser man många fördelar.

#Att använda Lightroom

Steg för steg

När du importerat dina bilder via knappen Importera (man kan även helt enkelt dra de bilder man vill importera direkt till programmet via drag and drop) är det bara att sätta igång. Du får direkt en tydlig öveblick över de bilder du precis importerat, och kan välja den bild du vill arbeta med.

Överblick

Bilden jag arbetar med i detta exempel är en något underexponerad JPEG-fil som behöver bearbetas.

Originalbilden

Längst ner har du alltid tillgång till hela ditt bildflöde, vilket gör det lätt och smidigt att hoppa mellan bilder under arbetets gång.

Korrigeringsmöjligheterna har du till höger. Överst ser du det aktuella histogrammet samt den valda bildens EXIF-data. Under det kan du beskära bilden enligt förinställda proportioner, alternativt ange en egen. Du kan även bestämma om du vill ha bilden i färg eller svartvitt.

Under det kan du korrigera grunderna så som vitbalans, temperatur och färgton, exponering och kontrast. Utöver det finns det även reglage för högdagrar, skuggor, vita och svärta. Längst ner kan du ändra klarhet och lyster. För att förstå vad som gör vad kan det vara nyttigt att ändra dessa värden fram och tillbaka och kombinera dem på olika sätt innan du sätter igång.

Genom att högerklicka på bilden får man fram fler alternativ. Man kan bland annat klassificera bilden med hjälp av stjärnor, rotera eller vända bilden etc.

Bilden jag jobbar med är lite platt och även underexponerad, alltså behöver vi liva upp den. Jag börjar med att öka på exponeringen ett par steg åt höger. Jag höjer även kontrasten en aning.

Efter dessa ändringar tycker jag att hästens man har en svag ton av grönt, vilket jag korrigerar med hjälp av reglaget för färgton. Ett steg åt höger ger en svag lilatonad tint som neutraliserar det gröna.

Efter grundkorrigeringarna

Nu har vi en bättre grund att stå på vad gäller exponering. Men eftersom bilden är tagen med ett 35mm 1.8 på en fullformatskamera syns en ganska rejäl vinjettering (mörka hörn). För att korrigera detta går vi vidare från Bibliotek till Framkalla (längst upp över bilden).

Här har vi ännu fler verktyg att jobba med. Vi återfinner även samma reglage som fanns under Bibliotek, fast här har vi större kontroll över dem och kan ställa in mer exakta värden om vi föredrar det. Många jobbar enbart under fliken Framkalla, och använder sällan eller inte alls de reglage som finns under Bibliotek - det är en smaksak. Vi kan även räta upp och beskära, ta bort fläckar (motsvarighet till att klona i t.ex Photoshop) och korrigera röda ögon. Här finns även ett verktyg som heter Justeringspensel, som vi kan använda för att göra lokala justeringar (t.ex ändra exponering, vitbalans eller skärpa på ett specifikt område).

Jag vill först beskära bilden lite, därför går jag in på Beskär övertäckning. Här kan du återigen välja proportioner om så önskas, men jag vill bara beskära bort en bit på högersidan.

Beskärning av bilden

Genom att beskära bilden blev jag av med lite utav den oönskade vinjetteringen jag nämnde tidigare, men för att få bort den ytterligare scrollar jag ner till botten i listan till höger. Långt ner finns fliken Objektivkorrigeringar. Jag väljer Manuell, och drar sedan reglaget för Objektivvinjettering nästan upp till max. Detta funkar naturligtvis även åt andra hållet, det vill säga om man vill lägga till en vinjettering så drar man helt enkelt reglaget åt vänster istället.

Efter objektivkorrigering

Nu är jag nöjd med hur bilden ser ut i allmänhet, och kan gå vidare till mindre detaljer. Först och främst vill jag skärpa upp bilden något. Detta gör jag genom att öppna fliken Detalj, för att sedan ändra värdena för mängd, radie m.m tills jag är nöjd. Viktigt när man finputsar bilden på detta sätt är att zooma in till 100% för att se hur man faktiskt påverkar detaljerna. Detta gör man enkelt genom att klicka på bilden. 

Under Detalj kan man även vid behov brusreducera bilden. Jag gör det väldigt sällan, då jag själv inte ser brus som något problem. Dels ger brusreducering ofta ett dåligt resultat, och dels gillar jag ofta den look en bild får när den är brusig. 

Genom att förstora bilden får man en bättre insyn på hur de små korrigeringarna faktiskt påverkar bilden

Som avslutning vill jag ge bilden lite mer djup. Detta gör jag genom att sänka svärtan och skuggorna ett steg var, samtidigt som jag ökar kontrasten ett steg.

Under hela arbetets gång kan man, genom att trycka på Y på tangentbordet, på olika sätt jämföra före- och efterbilden. Detta underlättar och ger dig en bättre överblick över hur resultatet faktiskt blir.

Före och efter

När man är färdig med bilden kan man exportera den till valfri plats på hårddisken genom att gå till Arkiv -> Exportera. Här kan man även välja att sätta vattenstämpel på bilden om man vill.

Den färdiga bilden

Det finns naturligtvis många fler funktioner än de jag tagit upp i exemplet ovan. Bland annat kan man bygga fotoböcker och bildgallerier, använda sig utav så kallade presets (förinställningar) och mycket mer. 

Är Lightroom rätt för mig?

Detta är en fråga som är nästan omöjlig att besvara för någon annan än dig själv.

Enligt mig är det tydligt att Lightroom inriktar sig till fotografer mer än vad Photoshop gör. Även om Photoshop från början handlade mer specifikt om bildredigering, är det idag något helt annat, med kontroller för allt från 3D-skapande till videoredigering. Detta gör det, i mina ögon, onödigt komplext för vad jag behöver ha tillgång till när jag redigerar mina bilder. 

I dag använder jag Lightroom till grundredigering av alla mina bilder. Efter det öppnar jag dem i Photoshop endast om det behövs, oftast för att förminska bilderna innan jag publicerar dem på webben, då Lightroom inte erbjuder något smidigt sätt att ändra storlek på bilderna. I Photoshop gör jag även alla lokala justeringar. Arbetar man professionellt med bilder är en kombination utav både Lightroom och Photoshop allra bäst.

En sak jag gillar med Lightroom och som är värd att poängtera är att om jag behandlar ett gäng bilder behöver jag inte spara dem för att veta var de finns, utan när jag behöver dem återgår jag helt enkelt till deras katalog i Lightroom, och där finns de, redigerade och klara - oavsett hur många gånger jag stängt eller avslutat Lightroom. På så sätt sparar man mycket tid eftersom man slipper leta efter bilderna på hårddisken.

Det är dock viktigt att komma ihåg att bara för att någon annan föredrar Lightroom över Photoshop, betyder inte det att du kommer göra det. Eftersom Adobe erbjuder en gratis testversion under 30 dagar tycker jag det är värt att prova innan man köper. På så sätt vet man om det är värt det eller inte.

Köpa Lightroom

Fullversionen (permanent licens) utav Lightroom 5 köps hos Adobe för 1205 SEK. Just nu kan man även få både Lightroom 5 och nya Photoshop CC i ett paket för totalt 105 SEK per månad.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

  • Redigerat 2022-05-13 15:35 av Niklas
Annons:
Trongutten
2014-03-22 21:08
#1

Vilken bra artikel! Jag ska definitivt prova hur Lightroom är :)

/ Josefin
Följ mig gärna på min blogg, htt://josefintimmes.blogg.se

Eklang
2014-03-23 09:49
#2

Superbra artikel Anna! Får nog ge Lightroom en chans nu :)

Emma, medarbetare på Hästfoto.

Anna
2014-03-23 11:06
#3

Kul att ni gillar den. :)

Om det finns intresse för fler delar som hanterar mer ingående redigering och tar upp fler inställningar och möjligheter så säg till, jag kan skriva fler!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Upp till toppen
Annons: