07. Tips och teknik

Fota i ridhus

2014-11-08 17:16 #0 av: MyBeauty

Jag behöver nog alla tips jag kan få. Jag är lite allergisk att fotografera inomhus men har nu gjort och ska även göra det imorgon.. Jag behöver alla tips och råd jag kan få känner jag. Det blir absolut inte som jag vill med bilderna. Fotograferar med en nikon d800 samt tamron 70-200 f2.8. Denna kombination lär ju vara till min fördel. Har idag fotograferat på största bländaröppning med isot varierande på 1200-2200. Men, jag får jätteproblem. Det är ingen VR på objektivet och jag har svårt att få till riktigt skärpa med rätt fokus. Ju mörkare hästarna är desto svårare-såklart! Har försökt hållit mej runt slutartid runt 1/125 och absolut inte lägre..
Har varierat mig med att stå nere vid banan och uppe på läktaren.. Men det är ett fåtal bilder jag känner att jag faktiskt kan tänka mig att visa.

Tips och råd snälla!

Anmäl
2014-11-08 18:23 #1 av: NS-photo

Med tanke på vilken kamera du har skulle jag nog säga att du vågar använda högre ISO så du kan få en snabbare slutartid, tror det kommer hjälpa dig en del.

Utöver det vet jag inte, bilden du har här är en riktigt fin bild om du frågar mig, det är inte lätt att fota i ridhus och jag tycker du har lyckats bra! :)

Anmäl
2014-11-08 18:42 #2 av: Anna

Bumpa upp isot ett par steg till (om inte mer), du har en kamera som tål att pressas. Jag har själv använt upp till 6400 på min D600 utan problem. Då får du ner slutartiden så pass att du kan frysa rörelserna bättre. F2.8 är egentligen inte att rekommendera om det inte är ett absolut måste (i de allra mörkaste ridhus), skärpedjupet räcker sällan till för att få ekipagen tillräckligt skarpa. F3 till F4 brukar jag föredra. Beroende på hur mycket du vågar höja isot borde det inte vara något problem. :)

Bilden du bifogar är fin, men har rörelseoskärpa samt ser ut att sakna fokus. När du skärper upp för mycket så syns bara bruset ännu mer. Det jag tycker är svårast med ridhus är just vitbalansen, att inte få bilderna för kalla eller för varma. Det har du dock lyckats bra med, jättefin balans i färgerna :)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2014-11-08 19:14 #3 av: MyBeauty

#1 och #2 Tack! Jag ska våga mig på att höja på isot imorgon så får vi se hur det går!

Anmäl
2014-11-10 11:28 #4 av: MyBeauty

Såhär blev resultatet igår:  Mörk häst / ljusar häst (fux)

Usch känner mig inte bekväm inomhus!

Anmäl
2014-11-10 17:33 #5 av: Lindorm

Jag tycker ändå att du skall vara nöjd! 

För att vara i ridhus så är det bra bilder och i den storleken du lagt upp dem i här så köper jag kvalitén!

Anmäl
2014-11-13 22:26 #6 av: Inkanyezi

En sak som du kanske inte tänker på är att ljuset är i stort sett samma, så att du kan ha samma exponering genomgående, vilket förenklar en hel del. Men det är lätt att bli lurad av exempelvis ljusa väggar när man mäter ljuset, så att man får sämre teckning i mörkare delar av bilden. På liknande sätt kan man bli lurad av att hästen är mörk, så att man exponerar onödigt mycket, när man inte har den ljusa väggen över en stor del av bildytan.

Bilderna som du har här har alla lite olika vitbalans, men också vitbalansen bör hela tiden vara samma, och det är lämpligt att mäta upp den på plats med en vitreferens, varefter man justerar balansen efter belysningen.

Ett problem som kan uppstå, beroende på typ av belysning, är att ljuset varierar med elnätcykeln, vilket kan ge ojämn exponering över bildytan om man tar med kort slutartid. Man kan alltså tvingas använda längre slutartid än för att stoppa rörelse av det skälet. Det bör man också prova för det aktuella ridhuset. Normalt ska ljuset vara kopplat över alla tre faserna, vilket jämnar ut moduleringen som nätfrekvensen ger, men det är inte alltid så.

Frestas alltså inte att underexponera - också när man drar upp ISO bör de ljusaste partierna gränsa mot klippning. 

Din kamera tål att ISO dras upp ganska mycket - 6400 klarar du med åtta stegs dynamik, men det som kan hindra dig från kortare slutartid är om ljuset moduleras, så att du får ojämn belysning över bildytan vid kort slutartid.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.