13. Lag, moral och etik

Användarrätt av bild i annons

2015-08-10 00:57 #0 av: CFphoto

Såg precis en annons på Hästnet där annonsören har tagit med en bild från Equipe, och då både fotografens namn och halva Equipe's vattenstämpel är med i bilden (beskuren bild), vilket visar att den ej är betald för, kom jag till frågan om bilden då får användas i sådana sammanhang? Tänkte höra vad ni andra i forumet tycker om detta.  :) Vad jag vet så får bilden inte på något vis användas då användarrätten saknas utan köp...?

Anmäl
2015-08-10 01:57 #1 av: FjantYoda

Nej det är inte ok och jag tror dessutom det står bland hästnets regler att man måste ha tillstånd/upphovsrätt till bilden. 

Anmäl
2015-08-10 19:50 #2 av: CFphoto

Ska man ta initiativ och göra något åt det själv om man ser det, eller ska man låta bli?

Anmäl
2015-08-16 00:22 #3 av: Zakaraa

Det står ju även på Equipe's stämpel:
"Bild med vattenstämpel får ej användas i publikt syfte såsom t ex hemsidor, annonser eller i sociala medier" så bilden får absolut inte användas så som du beskriver. Det är ju dessutom stöld enl. upphovsrättslagen eftersom personen tagit bilden utan lov.

Jag tycker du kan kontakta Equipe och skicka länk (och ännu bättre även en print screen/skärmdump på annonsen ifall den plockas bort innan de hinner se). Du behöver inte göra så mycket mer än så men det är alltid tacksamt om det uppmärksammas så får inblandade lösa det hela.

Anmäl
2015-08-16 11:51 #4 av: CFphoto

#3 Ja, sett flera annonser sedan första inlägget... Kan kontakta equipe ang. de annonser det rör.

Tack för hjälpen i ämnet!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.