12. Uppdrag & bildförsäljning

Kan jag ta betalt?

2015-09-04 06:47 #0 av: smackisoblacky

Kan jag ta betalt när jag åker hem till folk och fotar? Ungefär 50 kr, men har jag tillräckligt bra bilder?
Jag har tänkt mig ta 50 kr på plats för en fotografering, och bilder från tävlingar är gratis. Är det en bra idé? Men har jag tillräckligt bra bilder?

Anmäl
2015-09-04 06:49 #1 av: smackisoblacky

Såg nu att denna bilden hade dålig kvalité, kolla min instagram, @sagaforslunds. Där finns det fler bilder!

Anmäl
2015-09-05 09:32 #2 av: event-bilder

har du företag ? 

om svaret är JA : Då vet du vad som gäller och att din prissättning är helt katastrofal för att klara av att betala moms, skatt och liknande. 

Är svaret NEJ: Då kan du sluta erbjuda tjänster för att en hobby företagare får inte erbjuda tjänst eller ta uppdrag åt annan person. 

Sälja bilder från tävlingar ja men bara efter du tagit dem. du får inte ta bokade uppdrag. Du har även antecknings skyldighet vilket betyder att alla transaktioner in och ut för din hobby skall skrivas upp med datum, summa och vad det är du sålt. 

Du skall även själv se till att redovisa till skatteverket varje år via din deklaration om du gått med vinst.  Har du gått med vinst skall även detta redovisas och du är då skattpliktig på det. 

För du tänkte väl inte göra detta som svartarbete ? 

Anmäl
2015-09-05 16:19 #3 av: smackisoblacky

#2 Tack, jag tänker absolut inte göra ett svartarbete! Jag har googlat men inte hittat något jag förstår, så tack för ditt svar! Har sökt & sökt svar men inte hittat, tack igen för att du förklarade så bra :)

Anmäl
2015-09-06 11:48 #4 av: Qalaspuff

Jag har väldigt dålig koll, men jag har något vagt minne av att man som hobbyföretagare  får tjäna upp till en viss summa utan att behöva betala skatt? Eller är det helt fel?

Anmäl
2015-09-08 17:45 #5 av: event-bilder

#4 
den gränsen ligger på 999 kr. många har fått för sig att det är mycket högre men det är borttaget sedan minst 10 år. så nu är det nästan direkt som det skall skattas på. 

Anmäl
2015-09-09 17:18 #6 av: Qalaspuff

Aha! Där ser man. 

Anmäl
2015-09-11 09:17 #7 av: Kameratrollet

Man kan använda sig av Frilansfinans. Frilansfinans anställer dig och betalar din skatt. Använd inte det för 50 kr eftersom litet mindre än hälften går som skatt.

Man kan använda sig av hobbyverksamhet. Skatteverket har en bra PDF. Så länge man inte går med plus behöver man inte skatta, d.v.s. har du kamera och objektiv för 10000 kr behöver du inte skatta förrän du överstiger detta, se exemplet i PDF:en. Däremot behöver du dokumentera kostnader och intäkter.

Angående uppdrag är detta en gråzon för hobbyverksamhet, se vidare här eller ring själv skatteverket och beskriv situationen.

Anmäl
2015-09-11 10:18 #8 av: event-bilder

#7 det finns inga gråzoner där när det gäller uppdrag det är att byta tjänster och det får ske mellan privat personer. men inte betala för tjänster då skall den som beställer även stå för moms arbetsgivaravgifter samt övriga avgifter och skicka in deklarationen till skatteverket för det. 
inlägget u hänvisar till är från 2013 och det har ändrats en del men ja det finns kryphål i lagen dock tänker jag ej gå in på hur de är utformade. 

Hela frilansfinans är däremot en gråzon men det är lagligt som det är just nu iaf. 

Anmäl
2015-09-11 10:43 #9 av: Kameratrollet

Då kan man förstås själv ringa skatteverket. Att mejla är t.o.m. bättre för då har man det svart på vitt om det skulle bli tjabb efteråt.

Anmäl
2015-09-11 10:54 #10 av: event-bilder

ja det är att rekommendera att kontakta och påvisa hela situationen. helt klart dock skall man även ha klart för sig att man får olika svar beroende på vilken handläggare man pratar med och kan krävas väldigt många för att hitta någon som har detta som specialist område.  Samt att vad handläggare säger spelar ingen roll i en laglig tvist om det skulle vara så att handläggaren ger felaktig information och personen följer den. Det är alltid upp till personen att vara påläst och gör rätt. Går ej att luta sig mot vad någon på en myndighet skrivit eller sagt i en domstol. 

för att avsluta så är det väldigt tydlige direkt på första sidan i den pdf du hänvisar till. 
"• Du utför inte arbete på uppdrag av någon annan."

väldigt enkelt att förstå och man behöver inte sätta sig in i skattelagen mer. om man inte skall försöka rund gå och hitta kryphål.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.